- Se crede că oficialii americani au fost descurajați să furnizeze rachetele de teamă că acestea ar putea cădea în mâinile inamicului.
- Acestea ar putea fi considerate de Rusia ca o escaladare a războiului sub conducerea SUA.
- Între timp, flota rusă din Marea Neagră rămâne foarte vulnerabilă – până la doar șapte nave, potrivit armatei ucrainene.
Oficialii americani îl îndeamnă pe președintele Joe Biden să furnizeze armatei ucrainene drone cu rază lungă de acțiune care, spun ei, i-ar putea permite să spargă o blocadă de nave de război rusești care blochează trecerea mărfurilor prin Marea Neagră.
Într-o scrisoare de marți, un grup bipartizan de 16 legislatori de rang înalt i-a cerut lui Biden să reconsidere decizia administrației sale din iunie de a nu vinde patru drone de luptă armate General Atomics MQ-1C Gray Eagle, după ce mai mulți oficiali ai Pentagonului și-au exprimat îngrijorarea că echipamentele radar și de supraveghere de mare valoare de pe drone ar putea ajunge în mâinile rușilor.
Oficialii militari ucraineni, au precizat legislatorii, au solicitat în mod repetat dronele, care pot transporta patru rachete Hellfire și sunt capabile să efectueze misiuni cu rază lungă de acțiune la altitudine mare. Timpul de pregătire pentru armament este scurt – aproximativ 27 de zile, potrivit scrisorii – iar potențialul beneficiu pentru ofensiva ucraineană ar putea fi semnificativ, mai ales că arsenalul său existent a fost ineficient pentru a sparge blocada.
Între timp, flota rusă din Marea Neagră rămâne foarte vulnerabilă – până la doar șapte nave, potrivit armatei ucrainene. Serviciile secrete britanice au declarat în ultimele zile că o lovitură reușită asupra porturilor rusești ar putea lăsa întreaga flotilă susceptibilă de atac. „Avantajul pe termen lung al MQ-1C este semnificativ și are potențialul de a conduce cursul strategic al războiului în favoarea Ucrainei”, se arată în scrisoare.
„O victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar dăuna în mod semnificativ securității și prosperității americane, iar a permite Ucrainei să își păstreze patria rămâne un imperativ moral și se încadrează direct în interesele noastre naționale”.
Cu toate acestea, se crede că oficialii americani au fost descurajați să furnizeze rachetele de teamă că acestea nu numai că ar putea cădea în mâinile inamicului, dar ar putea fi considerate de Rusia ca o escaladare a războiului sub conducerea SUA.