Olanda își alege premierul. Mark Rutte ar putea deveni al doilea cel mai longeviv șef al Executivului din UE

  • În Olanda e a treia și ultima zi de vot
  • Mark Rutte așteaptă să urce din nou în scaunul de premier
  • Cristian Diaconescu: Rutte generează un nivel înalt de încredere la nivel european
  • Diaconescu: Rutte e considerat unul dintre cei mai relevanți politicieni europeni

Este a treia zi de vot în Olanda. Iar Mark Rutte, care a stat în fruntea Guvernului până acum, are mari șanse să câștige și al patrulea mandat.

Asta va însemna că Rutte devine al doilea cel mai longeviv premier din UE, după Viktor Orban.

Rutte este un personaj pragmatic. Un om modest care locuiește în același cartier încă din tinerețe. La el, ,,vinerea verde’’ e în fiecare zi. Merge la serviciu cu bicicleta.

Îi place atât de mult viața politică, încât nu are timp de o relație personală.

„Se spune în Olanda că are capacitatea unică aproape printre politicienii olandezi de a realiza coaliții aproape cu oricine. Nu a avut nici un fel de problemă să împrumute concepte de la extrema dreaptă”, a spus Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României.

Olandezii sunt noii rebeli, dar cu principii. Olanda devine un stat incomod pentru Uniunea Europeană.

„Nu sunt un partener confortabil, dar sunt un partener de încredere în momentul în care sunt convinși de necesitatea de a se asocia unei decizii Europene”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Olanda nu se teme să se singularizeze. Iar asta afectează inclusiv România. Olanda s-a opus în nenumărate rânduri aderării României la Spațiul Schengen.

În condițiile în care nu suntem la rândul nostru hotărâți să avem o atitudine și o politică de substanță aplicată în ceea ce privește Schengen-ul. Da, ne putem aștepta la aceeași situație”, a conchis fostul ministru de Externe al României