• S-a dat startul inițiativei ”Vinerea Verde”
  • Până la final de an, un sfert din funcționari ar urma să lase mașina vineri acasă
  • Florin Cîțu a venit pe jos la birou: „Fac acest lucru foarte des”
  • Lucian Bode a venit cu metroul, Cătălin Drulă cu tramvaiul, Ciprian Teleman de la Ministerul Cercetării cu autobuzul

Astăzi se dă startul inițiativei „Vinerea Verde” în București. Oamenii sunt încurajați să renunțe la mașinile personale, pentru o zi. Dar, ceea ce la noi este o noutate, în alte țări se întâmplă de mult. În vest, primarii de oraș, miniștrii și chiar premierii au mijlocul lor de transport preferat.

Politicienii români, inspirați de cei din vest

Boris Johnson pedalează foarte mult. Când a fost primarul Londrei, a făcut zeci de kilometri de benzi pentru biciclete. Acum, premierul britanic merge în deplasările din țară cu trenul.

De altfel, trenul a fost și mijlocul de transport preferat de David Cameron. Premierul Olandei, Mark Rutte este și el îndrăgostit de biciclete. Indiferent de vreme, el își pune geanta de funcționar pe bicicletă și pleacă la muncă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Premierul a venit pe jos la birou: „Fac acest lucru foarte des”

Premierul Florin Cîțu a venit pe jos la birou, pentru a marca demararea campaniei Ministerului Mediului, „Vinerea Verde”: „Exclusiv pe jos. Fac foarte des acest lucru”.

„Fac acest lucru foarte des. (…) Am venit exclusiv pe jos și am făcut 15 minute. Nu este frig”, spune Florin Cîțu.

Atenționat că mulți angajați ai Guvernului au venit cu mașina la birou, premierul afirmă că „sigur se vor adapta”.

„Este o zi mai răcoroasă pentru această perioadă, dar sunt sigur că în lunile următoare vor veni pe jos vinerea”, adaugă Cîțu.

De asemenea, el menționează că nu folosește bicicleta, dar mai vine la birou cu metroul și că Bucureștiul va fi mai prietenos cu mediul și cu bicicliștii.

Transportul la suprafață poate fi îmbunătățit, dar este o opțiune în acest moment. Știu că se va reînnoi parcul de tramvaie”, conchide premierul.

Premierul Florin Cîţu susține Proiectul ”Vinerea Verde” – o inițiativă de mobilitate curată, ce își propune să schimbe…Publicată de Guvernul României pe Vineri, 12 martie 2021

Mai mulți miniștri au venit la birou cu bicicleta, transportul în comun de suprafață sau metroul.

Lucian Bode a venit cu metroul, Cătălin Drulă cu tramvaiul, Ciprian Teleman de la Ministerul Cercetării cu autobuzul. De asemenea, Sorin Cîmpeanu, Raluca Turcan și Virgil Popescu au ales ca mijloc de transport mașini electrice.

Bogdan Aurescu a mers cu metroul la MAE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a ales să se deplaseze astăzi către sediul MAE cu metroul, pentru a marca „Vinerea Verde”.

Ministerul Mediului – România a lansat, astăzi, #VinereaVerde 🟢, o iniţiativă naţională care urmărește să stimuleze…Publicată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania pe Vineri, 12 martie 2021

„Vinerea Verde”, varianta românească

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a lansat campania „Vinerea Verde”, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe. Dar nu a fost primul care a avut această inițiativă.

🇷🇴/🇭🇺 🌳Fiind #VinereaVerde, am decis să merg astăzi la birou cu metroul🚇 și pe jos🚶. 🚗❌Vă încurajez ca de acum încolo…Publicată de Tánczos Barna pe Joi, 11 martie 2021

Adrian Năstase a făcut ture cu bicicleta în Casa Poporului. Pe bicicletă s-au afișat și foștii miniștri ai Mediului, Attila Korodi și Laszlo Borbely.

A pedalat în pantofi de fițe și Elena Udrea. Chiar și președintele Klaus Iohannis a urcat pe bicicletă în timpul campaniilor electorale.

Dar, cu toate jocurile de imagine ale politicienilor, benzile pentru biciclete în București au rămas la puțin peste 20 de km.

Poluarea aerului din Capitală și din alte orașe mari a crescut de la an la an.

Comisia Europeană a deschis chiar o procedură de infrigment pentru lipsa programelor de control al poluării atmosferice.

Ce spun ecologiștii

Conceptul Green Friday în varianta românească nu-l încântă pe activistul Greeanpeace, Alin Tanase.

Ideea în sine este bună, însă considerăm că este doar o mișcare de PR. Din păcate avem nevoie de infrastructură înainte de a fece conștientizări. Alternative nu există în momentul de față sau sunt foarte slab dezvoltate, prin urmare credem că programul va fi sortit eșecului.”, a spus acesta.