• Atât Rusia, cât și Ucraina încalcă drepturile omului și dreptul internațional umanitar în timpul războiului, potrivit datelor ONU.
  • Forțele armate rusești, dar și cele ucrainene, amplasează instalații militare în apropierea clădirilor civile și folosesc civilii ca scuturi umane. Acest lucru este probabil valabil și pentru armata ucraineană, deși într-o măsură mult mai mică”, a declarat la Geneva Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.
  • Ea subliniază că, în plus, soldații din ambele armate comit și alte încălcări.

Atât Rusia, cât și Ucraina încalcă drepturile omului și dreptul internațional umanitar în timpul războiului, potrivit datelor ONU.

Forțele armate rusești, dar și cele ucrainene, amplasează instalații militare în apropierea clădirilor civile și folosesc civilii ca scuturi umane. Acest lucru este probabil valabil și pentru armata ucraineană, deși într-o măsură mult mai mică”, a declarat la Geneva Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

Ea subliniază că, în plus, soldații din ambele armate comit și alte încălcări.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Vorbim despre tortură și rele tratamente aplicate prizonierilor de război, iar autorii acestor acte nu au fost aduși în fața justiției”, a subliniat Bachelet.

Și a precizat că atât în teritoriile controlate de Rusia, cât și în zonele controlate de Ucraina există cazuri de abuz și alte violențe sexuale.

Potrivit ONU, există îngrijorări serioase cu privire la faptul că ofensivele desfășurate de armata rusă sunt incompatibile cu dreptul umanitar internațional.

Același lucru este probabil să fie valabil și pentru forțele armate ucrainene din estul țării, deși într-o măsură mult mai mică”, a conchis Bachelet.

Ea solicită încetarea crimelor, a torturii și a detențiilor arbitrare în numele fiecărei victime a acestui război fără sens.

În cadrul ONU persistă îngrijorarea că armata rusă a comis omoruri ilegale, inclusiv omoruri extrajudiciare.

Un număr tot mai mare de dovezi oferă motive rezonabile de a crede că forțele armate ruse au comis încălcări grave în această privință”, a declarat Bachelet.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a raportat, de asemenea, că biroul său investighează peste 300 de acuzații de omoruri comise de soldații ruși în afara operațiunilor de luptă.

În același timp, Bachelet și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că arestările a peste 1.000 de presupuși colaboratori de către serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană ar putea să nu fi fost în conformitate cu obligațiile internaționale în materie de drepturile omului. Biroul ei a documentat, de asemenea, 12 cazuri de dispariții forțate în care este posibil ca forțele de ordine ucrainene să fi fost implicate, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit Biroului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, peste 10.000 de civili au fost uciși sau răniți în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei până la 3 iulie. În principal, ca urmare a utilizării de explozibili în zonele rezidențiale. Numărul oficial al civililor uciși este de 4889, dintre care 335 de copii. Michelle Bachelet consideră că numărul real ar putea fi mult mai mare.