ONU: China ar fi comis crime împotriva umanității în Xinjiang

China

China

Detenția arbitrară și discriminatorie a uigurilor și a altor musulmani din regiunea Xinjiang de către China ar putea constitui crime împotriva umanității, a declarat miercuri șeful demisionar al ONU pentru drepturile omului într-un raport mult așteptat.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care s-a confruntat cu critici din partea unor diplomați și grupuri de apărare a drepturilor omului pentru că a fost prea blândă cu China, a publicat raportul cu doar câteva minute înainte de încheierea mandatului său de patru ani. Ea a vizitat China în luna mai.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat în raportul său de 48 de pagini că au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului în Xinjiang în contextul aplicării de către guvern a strategiilor de combatere a terorismului și a extremismului.

Amploarea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor uigurilor și a altor grupuri predominant musulmane … poate constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității”, a spus biroul ONU. a recomandat guvernului chinez să ia măsuri rapide pentru a elibera toate persoanele reținute în centrele de pregătire, închisori sau centre de detenție.

Există indicii credibile de încălcare a drepturilor reproductive prin aplicarea coercitivă a politicilor de planificare familială începând din 2017, a precizat biroul.

Biroul a adăugat că lipsa datelor guvernamentale face dificilă formularea de concluzii cu privire la amploarea totală a aplicării actuale a acestor politici și a încălcărilor asociate ale drepturilor reproductive.

Grupurile de apărare a drepturilor acuză Beijingul de abuzuri împotriva uigurilor, o minoritate etnică majoritar musulmană care numără aproximativ 10 milioane de persoane în regiunea vestică Xinjiang, inclusiv de utilizarea în masă a muncii forțate în taberele de internare. Statele Unite au acuzat China de genocid.

China a negat cu fermitate orice abuzuri în Xinjiang și a emis un răspuns de 131 de pagini la raportul ONU, pe care misiunea Beijingului la Geneva l-a descris ca fiind o farsă planificată de Statele Unite, națiunile occidentale și forțele anti-China, bazată pe informații false și pe presupunerea vinovăției. Vorbind înainte de publicarea raportului, ambasadorul Chinei la Națiunile Unite la New York, Zhang Jun, a declarat că Beijingul și-a exprimat în mod repetat opoziția față de acesta. El a spus că șeful ONU pentru drepturile omului nu ar trebui să intervină în afacerile interne ale Chinei.

Știm cu toții, atât de bine, că așa-numita problemă Xinjiang este o minciună complet fabricată din motive politice și că scopul ei este cu siguranță de a submina stabilitatea Chinei și de a obstrucționa dezvoltarea Chinei, a declarat Zhang reporterilor miercuri.

Nu credem că va produce vreun bine nimănui, ci pur și simplu subminează cooperarea dintre Națiunile Unite și un stat membru, a spus el.

Exit mobile version