- „În ianuarie 2022 a crescut încrederea românilor în NATO”
- „În România, încrederea în Joe Biden a crescut. În 2021, Biden era la un minim de 26-27%. În 2021, românii pierduseră încrederea în orice repere. La noi, pro-americanismul a fost mereu foarte solid”
- „Propaganda rusă se concentrează pe președintele rus. TikTok, Facebook, publicul tânăr și foarte tânăr îl prizează pe Putin. Propaganda rusă produce efecte în România iar efectele sunt măsurabile la tinerii români”
- „Influența rețelelor sociale este foarte puternică în România. 65,7% din români cred că elitele globale au provocat pandemia”
„În ianuarie 2022 a crescut încrederea românilor în NATO. Sunt mai multe motive pentru care s-a întâmplat acest lucru: românii au simțit riscul de securitate. Peste 70% dintre români cred că îi va apăra NATO. În septembrie 2021, încrederea în NATO și UE scăzuse în România. Anul trecut a fost o suprapunere a mai multor crize. Conflictul PNL-USR a enervat masiv populația. Anul trecut, doar 10-11% dintre români mai credeau că țara merge într-o direcție bună. Criza politică în plină pandemie a fost un șoc pentru români. După formarea noului Guvern, a crescut și încrederea în reperele euro-atlantice. Acum încrederea în NATO a depășit, pentru prima dată după mulți ani, nivelul de 70%. Ideea de Armată europeană înseamnă pentru români un plus de securitate. Trebuie să spunem că ianuarie 2022, mesajele NATO, SUA și Franței de susținere au fost mai vizibile pentru români. Dacă nesiguranța va crește, este posibil să mai crească încrederea în NATO”, a declarat Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group și director general al INSCOP Research, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Advertisment
Din cercetările INSCOP, și încrederea românilor în personalitățile internaționale au o dinamică interesantă. Românii au mai multă încredere în Joe Biden decât au americanii și mai au încredere în Maia Sandu, Emmanuel Macron. Încrederea românilor în liderii Rusiei și Chinei se situează între 23,3 și 19,3%, potrivit datelor INSCOP: „Încrederea în Joe Biden era în România în 2021 la un minim de 26-27%. În 2021, românii pierduseră încrederea în orice repere. În România, pro-americanismul a fost mereu foarte solid. Încrederea românilor în Vladimir Putin e mai mare decât încrederea în Rusia. Propaganda rusă se concentrează pe președintele rus. TikTok, Facebook, publicul tânăr și foarte tânăr îl prizează pe Putin. Propaganda rusă produce efecte în România iar efectele sunt măsurabile la tinerii români”.
„Influența rețelelor sociale este foarte puternică în România. 65,7% din români cred că elitele globale au provocat pandemia. Foarte mulți lideri, personalități au rostogolit știri false. 54,7% din români au fost expuși la știri false în ultimele luni. Și cei cu educație superioară au fost expuși la știri false. Dezinformarea pe rețelele sociale este foarte puternică în România, a produs victime mai mult decât războaiele. În România avem peste 50% din adulți vaccinați. Ponderea vaccinaților în România crește dacă ne referim la populația rezidentă. Cam 25% din populația României este radical ostilă vaccinării”, spune Remus Ștefureac.
Recomandări
Președintele Strategic Thinking Group a analizat în emisiunea OFF/OnTheRecord și încrederea românilor în partidele politice din România și liderii acestora: „În 14-15 luni, AUR a crescut de la 1% la peste 20% intenție de vot. Majoritatea institutelor de sondaj nu au reușit să surprindă explozia AUR. Nu cred că AUR a crescut doar pe fondul pandemiei. AUR a reușit să coaguleze tendințele populiste și radical naționaliste în România. Partidele mari din România au avut mereu o falangă mai radicală. Creșterea AUR în opțiunile românilor ar putea să continue. Potențialul de creștere al bazinului populist este de 30%. AUR ar putea fi amplificat dacă actuala coaliție va avea tensiuni. USR, partidul anti-sistem, a fost în vârful sistemului. Pentru USR este greu să revină imediat anti-sistem. (…) Crizele din România au afectat încrederea în liderii politici. Pe zona de dreapta, Emil Boc este concurat de Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă are potențial de creștere în încrederea românilor. În zona naționalistă, George Simion este în creștere. Sunt foarte puține personalități politice în România care au notorietate de peste 90%. Pe George Simion l-au ajutat enorm rețelele de socializare. 75% din populația adultă a României are cont de Facebook. George Simion are peste 1 milion de urmăritori în social media. Diana Șoșoacă are vreo 20 de conturi în social media. În România, în ultimele 3 luni din anul trecut, să știți că termenul „trădător de țară” a avut peste 40 de milioane de vizualizări în tot onlineul românesc”.
„Pe naționalism, este o distanță de la opinie la acțiune politică. Să știți că România nu este un stat măcinat de angoase progresiste. Românii rezonează la valori conservatoare. Naționalismul în România va crește dacă partidele mari nu vor avea politici publice pentru el”, spune Remus Ștefureac, în emisiunea OFF/OnTheRecord.
Remus Ștefureac a analizat pe Aleph News și cursa electorală din Franța, Ungaria și SUA din 2022:
„Macron în Franța are, totuși, o șansă importantă de câștig. Dacă în turul 2 al prezidențialelor din Franța va intra un extremist, Macron câștigă. Dacă în turul 2 va intra un moderat, în Franța, prezidențialele se joacă. Viktor Orban la Kremlin îmi amintea de Ceaușescu din vremurile bune. Pentru populația din Ungaria, alegerile din aprilie 2022 sunt un test important. În Statele Unite, sondajele din ianuarie 2022 arată un avans al republicanilor. Democrații din SUA sunt la putere, la guvernare, au riscuri mari. În mod tradițional în SUA, este greu pentru un președinte în funcție să își păstreze majoritatea în Congres în alegerile de la mijlocul mandatului. Pare că republicanii au prima șansă în alegerile din toamna lui 2022 din SUA”
Partenerii noștri