• Opoziția turcă câștigă victorii semnificative în Istanbul și Ankara, contrabalansând influența lui Erdogan.
  • Succesele opoziției CHP marchează o schimbare de direcție în politica turcă, reflectând nemulțumirea față de guvernare.
  • Rezultatele alegerilor subliniază un posibil dezechilibru de putere în Turcia și deschid calea pentru schimbări politice majore.

Principalul partid de opoziție din Turcia a câștigat mari victorii electorale în principalele orașe Istanbul și Ankara, scrie BBC.

Rezultatele sunt o lovitură semnificativă pentru Recep Tayyip Erdogan, care sperase să-și recapete controlul asupra orașelor la mai puțin de un an după ce și-a revendicat al treilea mandat de președinte.

A condus campania pentru a câștiga la Istanbul, unde a crescut și a devenit primar.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dar Ekrem Imamoglu, care a câștigat prima dată orașul în 2019, a obținut oa doua victorie pentru opoziția seculară CHP.

Erdogan a promis o nouă eră în megaorașul Turciei de aproape 16 milioane de locuitori, dar primarul actual al Istanbulului era pe cale să câștige peste 50% din voturi, cu peste 10 puncte înaintea candidatului președintelui Partidului AK.

Aceasta a fost și prima dată de când Erdogan a venit la putere în urmă cu 21 de ani, când partidul său a fost învins în toată țara la urne.

În capitala Ankara, primarul de opoziție Mansur Yavas a fost atât de mult înaintea rivalului său cu 59%, încât și-a declarat victorie atunci când mai puțin de jumătate din voturi au fost.

În mod semnificativ, CHP era, de asemenea, pe cale să câștige în multe dintre celelalte orașe mari ale Turciei, inclusiv Izmir și Bursa, Adana și stațiunea Antalya.

Președintele Erdogan, în vârstă de 70 de ani, a recunoscut că alegerile nu au decurs așa cum a sperat, dar le-a spus susținătorilor de la Ankara că vor marca „nu un sfârșit pentru noi, ci mai degrabă un punct de cotitură”.

El s-a bazat întotdeauna pe „voința poporului” pentru autoritatea sa și le-a spus susținătorilor că și acum va respecta electoratul.

În timpul campaniei electorale, domnul Erdogan a spus că acesta va fi ultimul său, deoarece mandatul său prezidențial se încheie în 2028.

Dar criticii au crezut că victoria l-ar fi încurajat să revizuiască constituția, astfel încât să poată apărea din nou. După o înfrângere atât de dramatică, care pare foarte puțin probabil.

În schimb, rezultatul a fost un mare succes pentru președintele CHP, Ozgur Ozel, care a lăudat alegătorii pentru că au decis să schimbe chipul Turciei într-un vot istoric: „Vor să deschidă ușa unui nou climat politic în țara noastră”.

Mulțimile din Istanbul s-au adunat în fața primăriei din Sarachane, unul dintre cele mai vechi cartiere din Istanbul.

Au fluturat steaguri turcești și pancarte care arată poza lui Ekrem Imamoglu alături de tatăl fondator al Turciei, Kemal Ataturk, al cărui poster a fost drapat pe pereții clădirii autorității locale.

„Pot spune că încrederea și încrederea cetățenilor noștri în noi a fost răsplătită”, a spus dl Imamoglu.

Atât el, cât și Mansur Yavas sunt văzuți ca potențiali candidați pentru a candida la președinție în 2028.

„Totul va fi bine”, au scandat suporterii Imamoglu în timp ce dansau pe tobe și clarinete în Sarachane, unul dintre cele mai vechi cartiere din Istanbul.

Istanbulul găzduiește o cincime din populația Turciei, de aproape 85 de milioane de oameni. Controlați orașul și controlați o parte semnificativă a economiei Turciei, inclusiv comerțul, turismul și finanțele.

În urmă cu cinci ani, dl Imamoglu a răsturnat anii de conducere a Partidului AK la Istanbul, cu sprijinul altor partide de opoziție. Dar acea unitate a opoziției s-a prăbușit în urma înfrângerii alegerilor prezidențiale de anul trecut, iar partidul AK avea mari speranțe să-și răstoarne victoria din 2019.

Înaintea alegerilor de duminică, votul a fost considerat prea aproape de a fi solicitat, cu o provocare puternică din partea candidatului Partidului AK, Murat Kurum.

Dar partidul de guvernământ nu a reușit să scuture o criză economică care a înregistrat rate ale inflației de 67% și rate ale dobânzilor la 50%.

În timp ce părți largi din vestul, sudul și nordul Turciei sunt acum sub controlul opoziției CHP, partidul pro-kurd Dem a câștigat controlul asupra unei mari părți a sud-estului.

Partidul AK al lui Erdogan continuă să domine centrul Turciei și a avut mai mult succes în zonele din sud-est devastate de cutremurul dublu din februarie 2023, inclusiv orașele Kahramanmaras și Gaziantep.

Vorbind de la balconul sediului partidului său din Ankara, el a promis că va folosi cei patru ani dinaintea următoarelor alegeri prezidențiale pentru a „ne reînnoi și compensa greșelile noastre”.

Susținătorii săi au scandat înapoi: „Stai pe loc, această națiune este cu tine”.

Aproximativ 61 de milioane de turci au fost eligibili să participe la alegerile de duminică și peste un milion de tineri alegători și-au votat pentru prima dată. Prezența la vot a fost estimată la peste 77% în cele 81 de provincii ale țării.

Citește și