• Membrii NATO s-au angajat și au început să ducă la îndeplinire promisiuni de cheltuieli militare în valoare de miliarde de dolari.
  • Kievul a doborât forțele terestre ale Moscovei și a scufundat nave de război cu ajutorul unor mici bande de soldați care au dat lovitura și cu arme occidentale portabile și avansate.
  • China nu furnizează arme Rusiei, dar furnizează așa-numitele bunuri cu dublă utilizare cu aplicații militare.

Invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, a declanșat repercusiuni globale în domeniul energiei, al economiei, al geopoliticii și al rolului de lider american. Se estimează că peste 300.000 de persoane au fost ucise sau rănite. Alte milioane de oameni și-au părăsit casele. De asemenea, războiul a unit Occidentul, a reformat comerțul global cu energie și a expus limitele producției militare americane.

A resuscitat alianța occidentală

În jurul anului 2019, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este în moarte cerebrală, iar președintele Donald Trump a amenințat că va renunța. Majoritatea națiunilor membre își ignoraseră angajamentele de a crește cheltuielile și de a reconstrui armatele, chiar și după confiscarea Crimeei de către Rusia de la Ucraina în 2014.

Invazia Ucrainei de anul trecut a readus alianța la viață. Membrii NATO s-au angajat și au început să ducă la îndeplinire promisiuni de cheltuieli militare în valoare de miliarde de dolari. Operațiunile NATO de-a lungul marginii sale estice au luat amploare, iar planurile sale de forțe gata de acțiune s-au extins de 10 ori. Cele mai mari două țări nealiniate din Europa de Vest, Finlanda și Suedia, au depus cereri de aderare, unind majoritatea celor mai bogate țări europene în opoziție față de Moscova. Ucraina, Moldova și Georgia sunt următoarele țări care vor adera.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Războaiele vor fi purtate în mod diferit

Ucraina și-a însușit cu succes tacticile comando-urilor și ale grupurilor de gherilă în moduri care modifică în mod fundamental doctrina militară convențională. Kievul a doborât forțele terestre ale Moscovei și a scufundat nave de război cu ajutorul unor mici bande de soldați care au dat lovitura și cu arme occidentale portabile și avansate.

Trupele ucrainene au reproiectat drone din comerț pentru a lansa grenade și a repera ținte îndepărtate pentru rachetele ghidate prin satelit donate de Occident. Armata ucraineană a improvizat o rețea de informații modelată pe baza unui software de dispecerat de taxiuri. În Ucraina, software-ul colectează locațiile inamicului din informații de la civili și postări pe rețelele de socializare rusești, iar jockeyii de calculator transmit informații minut cu minut forțelor din apropiere.

Baza industrială americană primește un impuls

Ucraina a consumat muniții mai repede decât se aștepta, expunând deficiențele armatei americane în ceea ce privește achiziția de muniții, stocurile de echipamente, lucrătorii și lanțurile sale de aprovizionare. Dublarea numărului de rachete antitanc Javelin sau de lansatoare de rachete Himars produse ar necesita doi ani și mult mai mulți bani.

Pentagonul a acordat aproximativ 3,4 miliarde de dolari în contracte noi pentru a reface stocurile interne și ale aliaților. Armata a cerut Congresului 500 de milioane de dolari pe an pentru a moderniza fabricile de producție. Casa Albă, legislatorii și Pentagonul se concentrează acum pe menținerea SUA și a aliaților săi înarmați și aprovizionați pentru viitoarele conflicte, inclusiv o potențială confruntare cu China.

America își relansează influența în străinătate

Statele Unite au îmbrățișat rolul de lider global, atenuând îndoielile privind angajamentul său față de securitatea occidentală. Statele Unite au jucat un rol central în mobilizarea aliaților europeni pentru a sprijini sancțiunile, controalele la export, restricțiile valutare și intervențiile pe piața energetică care vizează economia Rusiei.

SUA au oferit Kievului miliarde de dolari pentru armament, mai mult decât următorul mare donator, Germania. Unii republicani sunt sceptici cu privire la furnizarea de arme Ucrainei. Dar liderii europeni se așteaptă ca Congresul și președintele Biden să conducă eforturile Occidentului în apărarea Ucrainei.

Rusia și China se apropie tot mai mult

Războiul din Ucraina a consolidat parteneriatul dintre principalii rivali strategici ai Occidentului, adâncind dependența economică a Moscovei față de Beijing. China este în prezent un cumpărător semnificativ de gaz și petrol rusesc la preț redus, precum și un canal pentru bunurile care nu mai sunt disponibile direct pentru Rusia din cauza sancțiunilor occidentale.

China nu furnizează arme Rusiei, dar furnizează așa-numitele bunuri cu dublă utilizare cu aplicații militare. Parteneriatul lor are ecouri din perioada Războiului Rece. De data aceasta, însă, Beijingul se află pe scaunul șoferului, o poziție incomodă pentru mulți la Moscova.

S-a schimbat modul în care circulă energia pe glob

Țările occidentale nu mai cumpără petrol rusesc, în beneficiul producătorilor de energie din Golful Persic și din SUA. Oprirea fluxului de gaze naturale din Rusia către Europa a creat o cerere de aprovizionare din SUA, făcând din America cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate. Producția Rusiei este în declin, iar Moscova este din ce în ce mai dependentă de vânzările către China și India, țări care beneficiază de reduceri semnificative la petrolul și gazele rusești.

Cursa pentru asigurarea de noi surse de petrol a accelerat o schimbare în politica americană față de Venezuela, care a inclus ridicarea unor sancțiuni pentru a crește producția de țiței din această țară. Israelul și Libanul au convenit asupra unui acord mediat de SUA care a deschis calea pentru exporturile de gaze ale Israelului către Europa.

Rusia este ruptă din punct de vedere financiar de lume

Occidentul a izolat Rusia de părți importante ale infrastructurii financiare globale. Statele Unite, Uniunea Europeană și alți aliați au înghețat rezervele valutare ale Rusiei în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Ei au exclus principalele bănci rusești din sistemul de mesagerie SWIFT, care stă la baza majorității tranzacțiilor internaționale.

Moscova a depus eforturi pentru a-și construi propriile sisteme de plăți și adoptă alte monede pentru comerț, inclusiv rubla și yuanul chinezesc. Goldman Sachs și alte bănci importante intenționează să părăsească Rusia, care a fost, de asemenea, dată afară din principalii indici de investiții. Sancțiunile au înghețat investițiile unor ruși în străinătate și au dus la prima incapacitate de plată a datoriei externe a țării din 1918.

Multe lucruri costă mai mult

Invazia Ucrainei a agravat inflația globală prin întreruperea fluxului de exporturi de alimente, petrol și gaze naturale. Prețurile de referință ale gazelor naturale din Europa au crescut cu 275% în perioada imediat următoare invaziei, dar de atunci au scăzut. Anul trecut, prețurile de consum au crescut cu 9,6% în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, un grup de 38 de țări bogate, aceasta fiind cea mai rapidă rată din 1988. Prețurile la cereale au atins un nivel maxim la scurt timp după invazie, ceea ce a afectat producția de porumb, grâu și ulei de floarea-soarelui din Ucraina. Aceste prețuri au scăzut, dar contribuie în continuare la creșterea prețurilor alimentelor la nivel mondial.