• Orașul canadian Asbestos, din provincia Quebec a decis că are nevoie de un alt nume.
  • Consiliul local a declarat că numele orașului, prin conotația sa nocivă, este o piedică în calea atragerii de investiții străine.
  • După îndelungi dezbateri și vot, orașul a primit ieri seară un nou nume: Val-des-Sources.

Găsirea de modalități de a atrage oportunități de afaceri și investitori nu este niciodată o sarcină ușoară pentru un oraș, mai ales în condițiile competiției de astăzi. Dar această misiune devine încă și mai grea când orașul tău poartă numele unui mineral cancerigen interzis în aproape 60 de țări.

Micul oraș canadian Asbestos, din provincia Quebec, cu aproximativ 7.000 de locuitori, numit așa de la sfârșitul secolului al XIX-lea, își datora numele patrimoniului său minier, cândva găzduind cea mai mari mină de azbest din lume, relatează BBC.

Consiliul local a declarat că numele orașului, prin conotația sa industrială, era o piedică în calea atragerii de investiții străine și în luna noiembrie a anului trecut a anunțat că se caută un nou nume. „Pierdem mari oportunități de afaceri doar din cauza numelui nostru”, a mărturisit Caroline Payer, consilier local. „E foarte trist”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pentru „rebotezarea” orașului s-au propus patru nume , dar la începutul acestei luni lista a fost extinsă la șase nume, după ce locuitorii s-au plâns că nu au suficiente opțiuni. S-a ales între numele: L’Azur-des-Cantoane, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phénix, Trois-Lacs și Val-des-Sources,

Orașul, aflat la aproximativ 150 km la est de Montreal, a anunțat ieri seară în mod solemn numele câștigător: Val-des-Sources.

Considerat odată un mineral miracol, azbestul a fost folosit în industria de construcții pentru consolidarea cimentului, în izolație, la acoperișuri, la ignifugare și în absorbția sunetului.

Orașul Asbestos a prosperat timp de peste un secol grație minei sale. Dar pe la mijlocul secolului XX, au început să apară din ce în ce mai multe preocupări cu privire la utilizarea sa, multe studii arătând că inhalarea fibrelor de azbest timp îndelungat provoacă cancer bronho-pulmonar și alte boli.

Cererea globală a scăzut pe măsură ce țările din întreaga lume au început să interzică folosirea lui. Canada a întârziat, interzicând fabricarea, importul, utilizarea și exportul acestuia abia în 2018.