• Ordonanța de urgență care privește salariile cadrelor didactice a fost publicată în Monitorul Oficial luni dup-amiază.
  • Odată cu publicarea ordonanței, premierul Nicolae Ciucă și-ar putea da demisia de la șefia guvernului.
  • În Monitorul Oficial, OUG nr 57/ 12 iunie 2023 a fost publicată OUG pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Ordonanța de urgență care privește salariile cadrelor didactice, adoptată luni la prânz de guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial luni dup-amiază.

Ordonanța de Urgență adoptată azi de Guvern prevede că salariul debutantului din învățământ pornind de la salariul mediu brut pe economie, iar creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024.

În Monitorul Oficial, OUG nr 57/ 12 iunie 2023 a fost publicată OUG pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

Odată cu publicarea ordonanței, premierul Nicolae Ciucă și-ar putea da demisia de la șefia guvernului.

Conținutul normativ al proiectului de OUG:

Art.I La Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice,
publicată În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, Anexa I Cap.I lit.A se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Art. II – La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, după alineatul (11 ) se introduc trei noi alineate, alin. (1^2 ) – (1^4) cu următorul cuprins:

(1^2 ) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I, Cap. I lit. A la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

(1^3 ) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1300 de lei fiecare.

(1^4 ) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Art. III – În aplicarea art. II, la stabilirea cuantumului brut salariilor de bază ale personalului, aferent lunii iunie 2023, se are în vedere această lună, în integralitate”, se arată în textul proiectului de OUG.

Citește și: