• Meta, compania mamă a Facebook, se confruntă cu patru noi plângeri din partea unor grupuri de apărare a drepturilor omului din Europa.
  • Potrivit Global Witness, platforma de anunțuri a Facebook vizează adesea utilizatorii cu anunțuri de angajare bazate pe stereotipuri de gen.
  • Cercetări suplimentare împărtășite cu CNN de către Global Witness sugerează că această prejudecată algoritmică este o problemă globală.

Meta, compania mamă a Facebook, se confruntă cu patru noi plângeri din partea unor grupuri de apărare a drepturilor omului din Europa, care susțin că algoritmul pe care îl folosește pentru a direcționa utilizatorii către anunțurile de angajare ale companiilor este discriminatoriu, la ani după ce compania s-a angajat pentru prima dată să ia măsuri drastice în această privință în alte regiuni, scrie CNN.

Acuzațiile se bazează pe cercetările efectuate de organizația nonprofit internațională Global Witness care, potrivit acesteia, arată că platforma de anunțuri a Facebook vizează adesea utilizatorii cu anunțuri de angajare bazate pe stereotipuri de gen.

Anunțurile de angajare pentru posturi de mecanic, de exemplu, au fost afișate în proporție covârșitoare utilizatorilor de sex masculin, în timp ce anunțurile pentru profesori de grădiniță au fost afișate în principal utilizatorilor de sex feminin, potrivit datelor obținute de Global Witness de pe platforma Ad Manager a Facebook.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
REPETENȚII...DE LA COADA EUROPEI
EUROPA OFERĂ EMOȚIE, SUA ACȚIUNE

Cercetări suplimentare împărtășite cu CNN de către Global Witness sugerează că această prejudecată algoritmică este o problemă globală, afirmă grupul pentru drepturile omului.

„Preocuparea noastră este că Facebook exacerbează prejudecățile cu care trăim în societate și, de fapt, strică oportunitățile de progres și echitate la locul de muncă”, a declarat pentru CNN Naomi Hirst, care conduce strategia de campanie a Global Witness privind amenințările digitale la adresa democrației.

Citește și: