- Variola maimuțelor este mai puțin periculoasă și contagioasă decât variola, care a fost eradicată în 1980.
- Comisia Europeană este organismul de autorizare și ia o decizie obligatorie din punct de vedere juridic pe baza recomandării EMA.
- Imvanex, dezvoltat de producătorul danez de medicamente Bavarian Nordic, a fost aprobat în UE din 2013 pentru prevenirea variolei.
Autoritatea de supraveghere a medicamentelor din Uniunea Europeană a recomandat vineri, pentru aprobare, utilizarea unui vaccin antivariolic pentru tratarea variolei maimuțelor, care ar putea fi clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept o urgență sanitară globală.
Advertisment
„Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP) a recomandat extinderea indicației vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protejarea adulților de boala variola maimuțelor”, a precizat Agenția Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.
Imvanex, dezvoltat de producătorul danez de medicamente Bavarian Nordic, a fost aprobat în UE din 2013 pentru prevenirea variolei. Acesta a fost considerat, de asemenea, un potențial vaccin pentru variola maimuțelor, din cauza similitudinii dintre virusul variolei maimuțelor și cel al variolei.
Recomandări
Variola maimuțelor este mai puțin periculoasă și contagioasă decât variola, care a fost eradicată în 1980. Primele simptome ale variolei maimuțelor sunt febră, dureri de cap, dureri musculare și dureri de spate pe parcursul a cinci zile. Ulterior, apar erupții pe față, în palme și pe tălpile picioarelor, urmate de leziuni, pete și, în final, cruste.
Joi, experții în varicela maimuței au discutat dacă OMS ar trebui să clasifice epidemia ca fiind o urgență de sănătate globală – cea mai înaltă alarmă pe care o poate da. Aceasta a fost a doua reuniune a comitetului de urgență al OMS pentru acest virus și a fost convocată după ce au fost raportate aproape 15.400 de cazuri din 71 de țări, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
De la începutul lunii mai a fost raportată o creștere a numărului de infecții cu variolă de maimuță în afara țărilor din Africa de Vest și Centrală, unde boala este de mult timp endemică.
CHMP din cadrul EMA efectuează o evaluare științifică a cererii și emite o recomandare cu privire la oportunitatea comercializării sau nu a medicamentului. Cu toate acestea, în conformitate cu legislația UE, EMA nu are autoritatea de a autoriza efectiv comercializarea în diferitele țări ale UE.
Comisia Europeană este organismul de autorizare și ia o decizie obligatorie din punct de vedere juridic pe baza recomandării EMA.
Partenerii noștri