• Insulele Orkney şi-ar putea schimba statutul în cadrul Regatului Unit sau chiar ar putea deveni un teritoriu autonom al Norvegiei.
  • O moţiune va fi prezentată săptămâna viitoare consiliului pentru a investiga ,,forme alternative de guvernare”.
  • Orkney a fost deţinută anterior sub control norvegian şi danez până când a devenit parte a Scoţiei în 1472.

Insulele Orkney şi-ar putea schimba statutul în cadrul Regatului Unit sau chiar ar putea deveni un teritoriu autonom al Norvegiei, conform noilor propuneri.

Liderul consiliului, James Stockan, a declarat că Orkney nu beneficiază de o finanţare echitabilă în cadrul relaţiei actuale cu Regatul Unit.

Orkxit?

El doreşte să analizeze Dependenţele Coroanei Britanice, cum ar fi Insulele Anglo-Normande şi teritoriile de peste mări, cum ar fi Insulele Falkland.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
FACI CA TRENUL!
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
NU MAI BĂGA LA GHIOZDAN!

El a sugerat că un viitor posibil ar putea fi asemănător Insulelor Feroe, un teritoriu autonom al Danemarcei.

Consilierul Stockan a declarat pentru BBC că există multe domenii în care Orkney a fost ,,dezamăgit îngrozitor” atât de guvernul britanic, cât şi de cel scoţian.

Insulele Orkney vor să aibă ,,voce mai puternică” în cadrul Regatului Unit

,,Ştim că am contribuit în ultimii 40 de ani prin intermediul petrolului din Marea Nordului, iar dividendele pe care le primim înapoi nu sunt suficiente pentru a ne menţine în viaţă” , a spus el. ,,Avem o oportunitate unică chiar în centrul tuturor proiectelor eoliene din jurul apelor noastre”.

Stockan îi îndeamnă pe consilieri să susţină ideea sa de a găsi noi modalităţi prin care Orkney să obţină o mai mare securitate financiară şi oportunităţi economice pentru locuitori.

Consiliul Insulelor Orkney a votat anterior, în 2017, să analizeze dacă insulele ar putea avea o autonomie mai mare. Deşi au dorit să aibă o ,,voce mai puternică” , ei nu au susţinut independenţa deplină pentru Orkney.

Moţiunea lui Stockan citează, de asemenea, dependenţele Coroanei britanice Guernsey, Jersey şi Insula Man ca potenţiale modele de urmat.

O relație culturală profundă

Stockan sugerează, de asemenea, că ar trebui să fie investigat modul în care Orkney ar putea asigura o ,,conexiune nordică” cu Danemarca, Norvegia sau Islanda.

Orkney a fost deţinută anterior sub control norvegian şi danez până când a devenit parte a Scoţiei în 1472.

Insulele au fost folosite ca garanţie pentru zestrea de nuntă a Margaretei a Danemarcei, viitoarea soţie a regelui James al III-lea al Scoţiei.

Stockan a declarat: ,,Am făcut parte din regatul nordic pentru mult mai mult timp decât am făcut parte din Regatul Unit. Pe străzile din Orkney, oamenii vin şi mă întreabă când vom plăti înapoi zestrea, când ne vom întoarce în Norvegia. Există o afinitate enormă şi o relaţie culturală foarte profundă acolo. Acesta este exact momentul potrivit pentru a explora ce este posibil” .

Moţiunea va fi discutată marţi de Consiliul Insulelor Orkney.

Citește și

Regele populației Zulu, din Africa de Sud, internat în țara vecină după ce ar fi fost otrăvit. Sfetnicul său a murit subit

Walt Disney este acuzat că plătește angajatele cu aproximativ 2% mai puțin decât omologii bărbați

O mașină zburătoare electrică a obținut aprobarea pentru zboruri de testare. Când va fi disponibil vehiculul