• Pakistanul s-a confruntat cu o creștere a evenimentelor meteorologice extreme, în timp ce se confruntă cu impactul schimbărilor climatice.
  • Pakistanul este, de asemenea, clasat pe locul cinci în topul celor mai vulnerabile țări la schimbările climatice.
  • În 2022, o treime din țară a fost complet scufundată de inundații fără precedent.

Cel puțin 39 de persoane au fost ucise în Pakistan după ce zile de ploi neobișnuit de puternice au afectat sud-vestul țării. Unele dintre persoanele ucise erau fermieri loviți de fulgere în timp ce recoltau grâu, au declarat autoritățile, conform BBC.

Imaginile online arată întinderi de terenuri agricole înghițite de apa de ploaie. De asemenea, inundațiile fulgerătoare au perturbat alimentarea cu energie electrică și rețelele de transport. Pakistanul s-a confruntat cu o creștere a evenimentelor meteorologice extreme, în timp ce se confruntă cu impactul schimbărilor climatice.

În 2022, o treime din țară a fost complet scufundată de inundații fără precedent, provocând moartea a peste 1.700 de persoane și rănirea a mii de oameni. Milioane de oameni au rămas fără adăpost și au fost lipsiți de apă potabilă curată timp de luni de zile.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Unele dintre zonele afectate de inundațiile din 2022, inclusiv Khyber Pakhtunkhwa și Balochistan, sunt afectate din nou de furtunile recente.

Având în vedere că se așteaptă mai multe ploi în zilele următoare, Autoritatea Națională de Gestionare a Dezastrelor din Pakistan a avertizat, de asemenea, cu privire la alunecări de teren și inundații rapide.

Cea mai populată provincie pakistaneză, Punjab, a înregistrat cel mai mare număr de morți până în prezent, 21 de persoane fiind ucise de fulgere între vineri și duminică, potrivit agenției de presă AFP. Potrivit AFP, cel puțin opt persoane au fost ucise în provincia Balochistan, cea mai vestică, unde autoritățile au decretat stare de urgență. Școlile din această provincie au primit ordin să fie închise luni și marți. Zone întinse din Pasni, un oraș de coastă baloch, au fost acoperite de apa de ploaie

Oamenii de știință au declarat că este probabil ca încălzirea globală să fi jucat un rol în inundațiile devastatoare care au lovit Pakistanul în 2022. Pakistanul este, de asemenea, clasat pe locul cinci în topul celor mai vulnerabile țări la schimbările climatice, potrivit Indexului global al riscului climatic al ONU.

Citește și