• 35 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite în urma unei ploi înghețate în Pakistan.
  • Douăzeci și doi de copii se numără printre victime, mulți dintre ei fiind striviți de alunecările de teren.
  • Ploile abundente au distrus complet cel puțin 150 de case și au avariat parțial alte 500.

Cel puțin 35 de persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în urma ploii înghețate și a ninsorilor neașteptate care au lovit zone izolate din Pakistan în weekend, relatează BBC.

Douăzeci și doi de copii se numără printre victime, mulți dintre ei fiind striviți de alunecările de teren care le-au îngropat casele, au declarat autoritățile de gestionare a dezastrelor.

Vremea extremă a lovit regiunile de nord și vest ale Pakistanului, blocând drumurile și deteriorând sute de case.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR

Experții au fost surprinși de zăpadă, deoarece Pakistanul este de obicei umed în luna martie.

Mushtaq Ali Shah, un fost director al departamentului de meteorologie al țării, a atribuit condițiile neobișnuite schimbărilor climatice.

El a adăugat că o furtună de grindină ușoară care durează „câteva momente” nu ar fi la fel de surprinzătoare, dar este neobișnuit ca aceasta să continue mai mult de 30 de minute.

Hajit Shah, un locuitor al districtului Kirk din nord-vestul provinciei Khyber Pakhtunkhwa, a declarat că a mai avut parte de zăpadă în cartierul său doar o singură dată.

„Din câte îmi amintesc, a fost o ninsoare ușoară timp de câteva minute, acum 25 sau 30 de ani”, a declarat el pentru BBC.

Ploile abundente au distrus complet cel puțin 150 de case și au avariat parțial alte 500, majoritatea în Khyber Pakhtunkhwa și în provincia sud-vestică Balochistan, au declarat autoritățile. Electricitatea a fost complet întreruptă în unele districte timp de mai multe zile.

Guvernul provinciei Khyber Pakhtunkhwa a furnizat ajutoare de urgență în zonele afectate și a anunțat asistență financiară pentru răniți și pentru familiile celor care au murit.

Departamentul meteorologic pakistanez a precizat în prognoza sa săptămânală că se așteaptă o „vreme preponderent rece și uscată” în majoritatea regiunilor țării pentru restul acestei săptămâni, deși în unele părți din Balochistan și Kashmir ar trebui să se aștepte să vadă „ninsori pe dealuri”.

Citește și