• Shehbaz Sharif a devenit prim-ministru al Pakistanului pentru a doua oară, la aproape o lună de la alegerile generale neconcludente.
  • Niciun partid nu a obținut o majoritate în scrutinul din 8 februarie.
  • Shehbaz Sharif a fost învestit pentru prima dată în funcția de prim-ministru al Pakistanului în aprilie 2022.

Shehbaz Sharif a devenit prim-ministru al Pakistanului pentru a doua oară, la aproape o lună de la alegerile generale neconcludente, marcate de întârzieri și de acuzații generalizate de fraudare a voturilor, conform CNN.

Niciun partid nu a obținut o majoritate în scrutinul din 8 februarie. Candidații afiliați la partidul PTI al fostului prim-ministru încarcerat Imran Khan, au fost nevoiți să candideze ca independenți, dar au obținut totuși cele mai multe locuri, cu 102.

Partidul Pakistan Muslim League Nawaz (PMLN), condus de fostul prim-ministru Nawaz Sharif, care este și fratele mai mare al lui Shehbaz Sharif, s-a clasat pe locul al doilea, cu 73 de locuri, iar rivalii lor pe termen lung, Partidul Popular Pakistanez (PPP), au obținut 54 de locuri.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

După ce a obținut sprijinul fratelui său, Shehbaz Sharif revine la rolul pe care l-a deținut până la dizolvarea parlamentului anul trecut și va conduce un guvern de coaliție cu PMLN.

După votul din camera inferioară a parlamentului, membrii partidelor de opoziție au început să scandeze la adresa lui Sharif în timp ce acesta se adresa parlamentarilor, numindu-l hoț.

Shehbaz Sharif a fost învestit pentru prima dată în funcția de prim-ministru al Pakistanului în aprilie 2022, după ce Imran Khan a fost înlăturat dramatic de la putere în urma unui vot de neîncredere în Parlament. De atunci, Khan a fost încarcerat și condamnat la cel puțin 14 ani de închisoare pentru mai multe acuzații, printre care corupție și dezvăluirea de secrete de stat.

În februarie, Khan și soția sa au fost condamnați la încă șapte ani de închisoare, după ce un tribunal districtual a decis că mariajul lor din 2018 a încălcat legea. Khan a respins acuzațiile ca fiind motivate politic.

Noul guvern pakistanez se confruntă deja cu provocări clare, inclusiv nemulțumirea tot mai mare față de înrăutățirea sărăciei din țară. Sharif va avea sarcina de a începe noi discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru un acord care să asigure securitatea economiei pakistaneze.

Susținătorii loiali ai lui Khan, care au continuat să se adune împotriva autorităților, vor reprezenta, de asemenea, o problemă pentru Sharif.

Citește și