• Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, legea care permite devansarea datei alegerilor prezidenţiale.
  • Astfel, alegerile pentru preşedinte pot avea loc cu cel mult trei luni de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul preşedintelui în funcţie.
  • USR a cerut retrimiterea la comisii, însă solicitarea a fost respinsă.

Potrivit legii, ziua alegerilor prezidenţiale este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre.

Proiectul, care a fost iniţiat de 19 parlamentari UDMR, prevedea iniţial că alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterioare datei la care ajunge la termen mandatul de preşedinţe.

USR a cerut retrimiterea la comisii, însă solicitarea a fost respinsă.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

„PSD roşu şi PSD galben, v-aţi dat mâna să călcaţi în picioare democraţia. Modificaţi legile electorale în an electoral. Aproape trei luni mai sunt până pe 9 iunie şi nimeni nu ştie ce vreţi să faceţi cu legea şi cu comasarea. Vă bateţi joc de dreptul oamenilor de a alege şi de a fi aleşi pentru nişte mici avantaje politice şi electorale. Vreţi să faceţi o manevră cu prezidenţialele. Vreţi să mutaţi campania electorală în august, când toată lumea va fi la munte, la mare”, spunea Ionuţ Moşteanu în timpul dezbaterilor.

Legea, care a fost aprobată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 183 voturi „pentru”, 84 „împotrivă” şi o abţinere, merge la promulgare.

Citește și