• Papa Francisc a făcut apel la liderii lumii să abordeze schimbările climatice înainte de a fi prea târziu, avertizând că planeta se apropie de un „punct fără întoarcere”.
  • Papa a subliniat că tranziția la energie regenerabilă din combustibili fosili nu progresează suficient de rapid.
  • Papa, în vârstă de 86 de ani, a pledat pentru schimbări ale „stilului de viață iresponsabil legat de modelul occidental”, despre care a susținut că ar avea un impact pe termen lung asupra stării globului.

Papa Francisc a făcut apel la liderii lumii să abordeze schimbările climatice înainte de a fi prea târziu, avertizând că planeta se apropie de un „punct fără întoarcere”, scrie Sky News.

Într-un nou document, „Slavă Domnului”, lansat înaintea conferinței COP28 privind schimbările climatice de luna viitoare, Papa a subliniat că tranziția la energie regenerabilă din combustibili fosili nu progresează suficient de rapid.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Pontiful a subliniat daunele „ireversibile” în curs de producere a planetei și a oamenilor săi, adăugând că cei săraci și cei mai vulnerabili din lume plătesc cel mai mare preț. „Acum nu putem opri pagubele enorme pe care le-am provocat. Abia avem timp să prevenim daune și mai tragice”, a spus Papa Francisc.

Papa, un susținător al mediului înconjurător

Papa, în vârstă de 86 de ani, a pledat pentru schimbări ale „stilului de viață iresponsabil legat de modelul occidental”, despre care a susținut că ar avea un impact pe termen lung asupra stării globului.

Textul este o actualizare a scrisorii sale papale emblematice din 2015 „Lăudați să fie”,  scrisă înainte de începerea conferinței climatice de la Paris, ca un stimulent pentru liderii mondiali să acționeze, și se concentrează pe grija pentru mediul natural, oameni și sublinierea relației dintre Dumnezeu.

O serie de valuri de căldură severe, inundații și furtuni au cuprins globul în ultimul an, cu mii de morți în întreaga lume.

Modelele climatice realizate artificial printr-un calculator au avertizat că încălzirea globală extremă va șterge probabil toate mamiferele, inclusiv oamenii, de pe suprafața Pământului în 250 de milioane de ani, deoarece temperaturile ar putea ajunge la 70 grade Celsius, lăsând planeta sterilă.

Citește și: