• Papa Francisc a făcut marţi noi comentarii despre războiul din Ucraina, care a depăşit a 100-a zi.
  • Papa Francisc speră să se întâlnească cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse în septembrie, în Kazahstan.
  • Suveranul pontif a refuzat să facă distincţia între „bine şi rău” în război.

Papa Francisc a lansat o nouă serie de atacuri la adresa Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina, spunând că trupele sale au fost brutale, crude și feroce, în timp ce i-a lăudat pe „curajoșii” ucraineni pentru că au luptat pentru supraviețuire.

Dar în textul unei conversații pe care a avut-o luna trecută cu editorii presei iezuite și care a fost publicată marți, suveranul pontif a mai spus că situația nu este albă sau neagră și că războiul a fost „poate într-un fel provocat”.

În timp ce condamnă „ferocitatea, cruzimea trupelor rusești, nu trebuie să uităm adevăratele probleme dacă vrem ca acestea să fie rezolvate”, a spus Francisc, incluzând industria de armament printre factorii care oferă stimulente pentru război.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Este de asemenea adevărat că rușii au crezut că totul se va termina într-o săptămână, dar au calculat greșit. Au întâlnit un popor curajos, un popor care se luptă să supraviețuiască și care are o istorie de luptă”, a spus el.

Francisc a spus că, cu câteva luni înainte ca președintele Vladimir Putin să-și trimită forțele în Ucraina, suveranul pontif s-a întâlnit cu un șef de stat care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” într-un mod care ar putea duce la război. Francisc a spus apoi, în cuvintele sale: „Nu vedem întreaga dramă care se desfășoară în spatele acestui război, care poate că a fost cumva provocat sau nu a fost prevenit”.

Întrebat retoric dacă acest lucru îl face „pro-Putin”, el a răspuns: „Nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spunem așa ceva”.