- Papa îşi cere scuze pentru răul comis şcolilor indigene canadiene.
- El s-a adresat grupurilor indigene din Bear Park Pow-Wow Grounds, care face parte din teritoriul ancestral al poporului Cree, Dene, Blackfoot, Saulteaux şi Nakota Sioux.
- „În faţa acestui rău deplorabil, Biserica îngenunchează în faţa lui Dumnezeu şi îi imploră iertarea pentru păcatele copiilor ei” , a spus Papa.
Papa Francisc şi-a cerut scuze luni nativilor din Canada pentru rolul Bisericii în şcolile în care copiii indigeni au fost abuzaţi, catalogând asimilarea culturală forţată drept un „rău deplorabil” şi o „eroare dezastruoasă”, scrie Reuters.
Advertisment
Vorbind în apropierea locului unde se află două foste şcoli din Maskwacis‘, în Alberta, Francisc a mers chiar mai departe, cerându-şi scuze pentru sprijinul creştinilor faţă de „mentalitatea colonizatoare” generală a vremii şi cerând o „anchetă serioasă” a şcolilor pentru a-i ajuta pe supravieţuitori şi pe urmaşi să se vindece.
„Cu ruşine şi fără ambiguitate, cer cu umilinţă iertare pentru răul comis de atât de mulţi creştini împotriva popoarelor indigene”, a spus Francisc în acest oraş, al cărui nume înseamnă „dealurile ursului” în limba Cree.
Recomandări
Papa, în vârstă de 85 de ani, care încă foloseşte un scaun cu rotile şi un baston din cauza unui genunchi fracturat, face acest turneu de scuze de o săptămână în Canada pentru a îndeplini o promisiune pe care a făcut-o delegaţiilor indigene care l-au vizitat la începutul acestui an la Vatican, unde a prezentat scuzele iniţiale.
Papa, primit cu dansuri şi cântece de război
Liderii indigeni purtând coifuri de război din pene de vultur l-au întâmpinat pe papă ca pe un coleg de căpetenie şi l-au primit cu scandări, bătăi de tobe, dansuri şi cântece de război.
„Sunt aici pentru că primul pas al pelerinajului meu penitenţial printre voi este acela de a cere din nou iertare, de a vă spune încă o dată că îmi pare profund rău”, a spus el.
El s-a adresat grupurilor indigene din Bear Park Pow-Wow Grounds, care face parte din teritoriul ancestral al poporului Cree, Dene, Blackfoot, Saulteaux şi Nakota Sioux.
„Îmi pare rău pentru modul în care, din păcate, mulţi creştini au sprijinit mentalitatea colonizatoare a puterilor care au asuprit popoarele indigene. Îmi pare rău”, a spus el în timpul întâlnirii cu primele naţiuni, metis şi inuiţi.
„În faţa acestui rău deplorabil, Biserica îngenunchează în faţa lui Dumnezeu şi îi imploră iertarea pentru păcatele copiilor ei”.
Partenerii noștri