• Coreea de Sud a dat startul marţi primei sale parade militare de amploare din ultimul deceniu.
  • Coreea de Sud a devenit un important furnizor de arme pentru țările membre NATO.
  • Armata României este interesată de obuzierul coreean autopropulsat șenilat K-9 Thunder.

Coreea de Sud a dat startul marţi primei sale parade militare de amploare din ultimul deceniu. O etalare impresionantă de arme, de la sistemele de rachete la avioane și elicoptere de atac, scrie Reuters.

Președintele Yoon Suk Yeol a avertizat Phenianul să nu folosească arme nucleare și a promis sprijin pentru creșterea puterii militare.

Florin Jipa, editor la Monitorul Apărării și Securității, spune că: „În Coreea de Sud vedem tehnologie convențională de la aeronave 35S mai la aeronave 50F, la tancuri ca Black Panther, sisteme de rachete, sisteme de artilerie și multe altele”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Coreea de Sud se teme de apropierea dintre Rusia și Coreea de Nord

„Coreea de Nord s-a pofilat foarte mult pe sistemele nucleare pe rachete cu rază lungă și scurtă de acțiune, tocmai de aceea Coreea de Sud se teme de apropierea dintre Rusia și Coreea de Nord deoarce Rusia ar putea să ajute țara prin capabilitate nucleară în cadrul subarinelor și ale sateliților”, a adăugat Florin Jipa.

Evenimentul se desfășoară marți, la Seul, și ține toată ziua. Prin fața publicului trec numeroase trupe și arme, inclusiv rachete balistice, drone, tancuri și elicoptere de atac. Într-un discurs la Baza Aeriană din Seul, președintele Yoon Suk Yeol i-a avertizat pe vecinii din Nord față de utilizarea armelor nucleare. Totodată, el s-a angajat să susțină sprijinul pentru armată și pentru industria de apărare.

„Dacă Coreea de Nord folosește arme nucleare, regimul său va fi încheiat printr-un răspuns copleșitor din partea alianței noastre cu SUA”, a spus Yoon, iar la paradă vor participa și militari americani aflați în Coreea de Sud.

Parada este organizată la o săptămână după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întors dintr-o călătorie în Rusia. Se pare că în timpul întâlnirii, Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au convenit să coopereze din punct de vedere militar.

Citește și: