- În urmă cu 18 ani, România era invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
- În 2002 au mai fost invitate alte șase state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.
- România a aderat la NATO la 29 martie 2004.
Se întâmpla în timpul Summit-ului NATO de la Praga din 21-22 noiembrie 2002.
La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru șapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.
Generalul-maior Cătălin Tomescu, numit în această vară primul comandant al celei mai noi structuri NATO de pe teritoriul României, Corpul Multinaţional Sud-Est, a povestit ce a reprezentat acest moment.
„A reprezentat în primul rând un succes politic. Nefiind Elveţia sau Austria nu puteai să devii independent. În partea asta a Europei este aproape imposibil. Suntem situaţi exact la răscrucea intereselor, culturilor, mentalităţilor, liniilor de comerţ.
Am avut şi responsabilităţi. Să nu uităm participarea Armatei României din 1994 pe frontul Balcanilor de Est, terminând cu misiunile din Afganistan şi Irak pe care am încheiat-o în 2009, iar Afganistanul continuă participarea.”, a menționat Cătălin Tomescu, general – maior.
Vorbind de structura pe care o comandă şi provocările actuale de securitate, generalul Tomescu a mai explicat și rolul Comandamentului Corpului Multinaţional.
„O capabilitate de luptă şi control în conducerea acţiunilor de luptă, dacă este cazul bineînţeles, pe teritoriul Românie şi în zona Mării Negre.”, a mai spus acesta.
NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară, creată în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord,cuprinde în prezent 30 de state din Europa şi America de Nord.
România a aderat la NATO la 29 martie 2004, moment de cotitură în evoluţia sa atât externă, cât şi internă.
Militarii români participă, sub mandat NATO, la două dintre cele mai lungi misiuni externe, cele din Kosovo şi Afganistan.
În ultimele decenii, aproape 50.000 de militari au fost rotiţi în războaiele lumii unde au contribuit la menţinerea păcii şi şi-au îmbunătăţit abilităţile de luptători.