• Francisc Doboș: ,,Oamenii se nasc oameni. Devin buni sau răi în funcție de cei pe care îi au lângă ei. Nu există natura rea, noi suntem neșlefuiți”
  • Francisc Doboș: ,,Nu voi mai avea timp de rău dacă eu îmi ocup inima, viața, gândurile, cuvintele mele cu binele”
  • Francisc Doboș: ,,Multe minuni de genul acesta, minuni naturale am atins cu mâna, recent spovedind pe cineva care nu se mai spovedise de 40 de ani. Și nu mai este. La câteva zile.”

Invitat în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, părintele catolic, Francis Doboș a vorbit despre credința în pandemie, într-o lume în care restricțiile ne-a resetat tuturor existența. În Săptămâna Mare a Paștelui Catolic, părintele Doboș a vorbit și despre una dintre dilemele acestei perioade: pandemia ne-a făcut mai buni sau mai răi? Pandemia credinței sau credința pandemiei? Un Dumnezeu-erou, un Dumnezeu Ironman, Superman sau Batman sau un Dumnezeu în firescul nostru?

Preotul Doboș, despre pandemie și credință: ,,Care este echilibrul, unde, cine are dreptate?”

,,Pandemia nu este în sine nici bună, nici rea. De fapt, nu e bună, dar putem vedea în orice rău și oportunitățile. Nu pot să-i spun lucrul ăsta unui om care și-a pierdut job-ul, care are credite de plătit, care este la limita răbdării, care disperă. Dar pot să spun acealași lucru și despre cei care stau la Terapie Intensivă. Care este echilibrul, unde, cine are dreptate? Nu mă pronunț, dar asta nu mă împiedică să nu-mi pun întrebări sau să nu pun întrebări și celorlalți.
Care este echilibrul pe care trebuie să-l adopt? (…) În felul acesta, vom găsi împreună și modalitățile, în toată această perioadă, nu doar pentru a supraviețui, ci pentru a viețui. Și asta este pentru noi Învierea din morți a lui Cristos, Paștele. Este vorba de o responsabilitate a credinței, a bisericii ca să semene Cer în sufletele oamenilor. Atunci nu vei mai avea parte doar de oameni frustrați sau răzvrătiți, ci de oameni care dau sens chiar și lipsurilor, durerilor și bolilor noastre.”

Francisc Doboș: ,,Nu voi mai avea timp de rău dacă eu îmi ocup viața cu binele”

Într-o lume în care tentațiile sunt din ce în ce mai mari, Vlad Craioveanu și părintele Francisc Doboș au vorbit despre ispite și despre cum poți evita să nu cazi în plasa lor. Este adevărat că binele învinge întotdeauna?

Recomandări

VA AVEA UE NOI MEMBRI?
UNDE SCHIEZI AZI?
CINE E BABSI ZANGERL?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z INVESTEȘTE ÎN MENTORAT ONLINE

,,M-a învățat mentorul meu, preotul care pe mine m-a format și care a murit acum două săptămâni. Printre primele lucruri, când eram student la Roma, a venit și ne-a întrebat când cad dinții copiilor. Un copil ar spune: dinții cad când cresc ceilalți.
Cum dispare ispita doar pentru că stau eu cu ciocănelul și simt că dintele ăla nu este bun, este stricat, trebuie să cadă…?! L-am dat jos, dar rămân știrb. Rău dispare sau ispita dispare când crește binele. Dacă eu îmi ocup viață făcând bine, udând, curățând și făcând să crească binele, nu mai pierd vremea doar spunând vreau să dau răul la o parte. Pentru că nu voi mai avea timp de rău dacă eu îmi ocup inima, viața, gândurile, cuvintele mele cu binele.”

Ce spune părintele Francisc Doboș despre Dumnezeul-erou, Superman sau Batman

,,Noi suntem obișnuiți căutăm focuri de artificii, căutăm un fel de Dumnezeu Ironman, Superman sau Batman. Un super-erou, cu asta suntem obișnuiți. Și nu ne dăm seama că Dumnezeu face acela minuni în firescul nostru. Ne deschide ochii. Nu ne face pe noi Dumnezei, chiar dacă noi ne asumăm sau suntem destul de aroganți din punctul ăsta de vedere. Nici eu nu mă exclud”, susține părintele catholic Francisc Doboș.

Părintele Francis Doboș: ,,Astea sunt miracolele pe care un preot le poate regăsi!”

,,Multe minuni de genul acesta, minuni naturale am atins cu mâna, recent spovedind pe cineva care nu se mai spovedise de 40 de ani. Și nu mai este. La câteva zile. Persoana respectivă era perfect conștientă. Astea sunt miracolele pe care un preot le poate regăsi. Și atunci când un suflet se împacă, nu pleacă din această lume învrăjbit, neîmpăcat cu Dumnezeu”, conchide părintele Francisc Doboș.