Paris: Primăria a înființat o comisie pentru „a ajuta parizienii să conviețuiească cu șobolanii”

FOTO - Hepta
  • În contextul în care proliferarea șobolanilor reprezintă o problemă în capitală, Primăria Parisului intenționează să înființeze un comitet pentru a studia ,coabitarea” cu aceste rozătoare.
  • Scopul este ,,de a fi cât mai eficient posibil și de a se asigura că situația nu este insuportabilă pentru parizieni”.
  • Asociația de apărare a animalelor Paris Animals Zoopolis, care solicită „metode neletale” , a salutat acest anunț.

Pe lângă achiziționarea de „mii de coșuri de gunoi noi” și capcane letale „când altfel nu se poate” , primăria mizează și pe „prevenire” și „amendarea” locuitorilor. 

Consilierii ecologiști spun că șobolanii sunt „utili” în ecosistemul lor și denunță o „teamă anormală, nejustificată” de niște șobolani, scrie Le Figaro.

Să omorâm șobolanii sau să-i închidem în canalizare? Primarul Parisului Anne Hidalgo, criticată pentru vizibilitatea rozătoarelor în capitala Franței, va înființa o comisie pentru a studia „coabitarea” cu aceste animale, a declarat joi, 8 iunie, asistentul ei pentru sănătate. 

„Se pune problema conviețuirii” , a declarat în cadrul consiliului de la Paris Anne Souyris, ca răspuns la o întrebare a primarului LR din arondismentul 17 Geoffroy Boulard, care i-a cerut „un plan mai ambițios de luptă împotriva proliferării șobolanilor”.

Nu reprezintă o problemă de sănătate publică

„Am hotărât, împreună cu primarul, recent, să formăm și o comisie pentru a ajuta la această conviețuire” , cu scopul „să fie atât cel mai eficient, cât și să se asigure că nu este insuportabil pentru parizieni”, a spus consiliera ecologistă.

Asociația de apărare a animalelor Paris Animals Zoopolis, care solicită „metode neletale” , a salutat acest anunț pentru AFP. Șobolanii „nu sunt o problemă de sănătate publică” , cazurile de transmitere a leptospirozei prin mușcătură pot viza doar gunoierii, care pot beneficia de un vaccin, a afirmat Anne Souyris. Totuși, „asta nu înseamnă că ar trebui să lăsăm șobolanii să cutreiere orașul”, a adăugat ea, amintind de planul municipal pus în aplicare din 2017. Pe lângă achiziționarea „mii de coșuri de gunoi noi” și capcane letale „când nu putem face altfel” , primăria mizează și pe „prevenire” și pe „amendarea” locuitorilor, pentru că abandonarea deșeurilor la sol „este cauza majoră a înmulțirii și exteriorizării șobolanilor”, a amintit asistentul.

O „teamă anormală, nejustificată”

Geoffroy Boulard a fost satisfăcut de faptul că unul dintre obiectivele unui proiect de cercetare care se desfășoară în prezent de către Muséum d’histoire naturelle, Institut Pasteur, VetAgro Sup și Sorbona, împreună cu primăria, este „de a lupta împotriva prejudecăților pentru a ajuta Parizienii să conviețuiească cu șobolanii „Prezența acestor rozătoare la suprafață dăunează calității vieții parizienilor” și sejurului celor „44 de milioane de vizitatori” anual, a susținut el. 

Consiliera ecologistă Douchka Markovic, care a provocat o dezbatere în 2022 cerând să se favorizeze termenul de „surmulot” (șobolan norvegian)”, mai puțin jignitor după ea, a subliniat că aceștia sunt „utili” în ecosistemul lor și a denunțat o „teamă anormală, nejustificată” de niște șobolani.

Citește și

Joe Biden, gafă de proporții la întâlnirea de la Casa Albă cu Rishi Sunak. Cum i s-a adresat premierului britanic

ChatGPT, acuzat de doi avocați că i-a „mințit” să includă cercetări fictive într-o anchetă: „Nu știa că ar putea inventa cazuri”

Băiatul de 14 ani care uimește lumea cinematografică. După ce a creat o replică a unui trailer, va lucra pentru filmul Across The Spider-Verse