• Comisiile de apărare din Parlament au dat undă verde, cu unanimitate, pentru cea mai costisitoare achiziție militară din istoria României, cumpărând 32 de avioane F-35 într-un program evaluat la 6,5 miliarde de dolari.
  • Avioanele F-35 produse de Lockheed Martin sunt recunoscute pentru capacitatea lor multirol, furnizând capacități de război electronic, informații, supraveghere și recunoaștere.
  • Acestea sunt proiectate să opereze în diverse condiții meteorologice și să acopere o gamă extinsă de misiuni.

Comisiile de apărare din Parlament au aprobat cu unanimitate achiziționarea a 32 de avioane F-35, marcând cea mai scumpă învestitură în istoria Armatei, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari fără TVA. Într-o mișcare surprinzătoare, cele două comisii de Apărare, din Camera Deputaților și Senat, au semnat în unanimitate pentru aprobarea prealabilă a Ministerului Apărării Naționale de a iniția procedura de atribuire a acordurilor în cadrul programului de înzestrare menționat.

Această decizie vine în urma cererii Ministerului Apărării, transmisă conducerii legislativului la sfârșitul lunii septembrie. Suma imensă de 6,5 miliarde de dolari este destinată programului de achiziționare a 32 de avioane F-35 din SUA, o hotărâre deja luată în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din aprilie.

Programul aprobat de CSAT include două etape de achiziție: inițial, două escadrile (32 de aeronave), urmate de o a doua fază cu o singură scadrilă (16 avioane). Bugetul generos va acoperi nu doar costul avioanelor, ci și motoarele, suportul logistic, serviciile de instruire a piloților și personalului, precum și simulatoarele de zbor. De asemenea, sunt incluse în această sumă și muniția specială pentru lupta aeriană și atacuri terestre.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

Forțele Aeriene ale României, care dispun în prezent de avioane militare F-16 achiziționate din Portugalia, se pregătesc să primească o nouă flotilă de F-16 din Norvegia. Însă, cu decizia de a cumpăra avioane F-35 de la Lockheed Martin, România se orientează către avioane de luptă multirol cu capacități de război electronic, informații, supraveghere și recunoaștere. Avioanele F-35 sunt cunoscute pentru versatilitatea lor și sunt produse de Lockheed Martin, cu principalii parteneri Northrop Grumman și BAE Systems. Aceste avioane au trei variante principale: F-35A, cu decolare și aterizare convențională (CTOL), F-35B, cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) și F-35C, concepute pentru operațiuni pe portavioane.

Citește și