Parlamentul European a adoptat un set de limite privind utilizarea Inteligenței Artificiale. Sistemele AI cu un „nivel inacceptabil de risc” vor fi interzise

Parlamentul European a adoptat poziția de negociere referitoare la Legea privind Inteligența Artificială (IA), care interzice sistemele care prezintă un nivel inacceptabil de risc“, cum ar fi instrumentele de predicție ale poliției sau sistemele de evaluare socială. Legislatorii Uniunii Europene au făcut miercuri un pas cheie în direcția stabilirii de restricții fără precedent asupra modului în care companiile folosesc inteligența artificială, scrie The Washington Post.

Legislația ar stabili noi limite pentru IA generativă, solicitând etichetarea conținutului creat de sisteme precum ChatGPT. Proiectul de lege interzice, de asemenea, modelelor să publice rezumate ale datelor protejate prin drepturi de autor, putând distruge sistemele care generează vorbire asemănătoare unui om prin eliminarea textului de pe internet, adesea din surse care includ un simbol al dreptului de autor.

Normele vor garanta că AI dezvoltată și utilizată în Europa respectă pe deplin drepturile și valorile Uniunii Europene, inclusiv supravegherea umană, siguranța, viața privată, transparența, nediscriminarea și bunăstarea socială și de mediu”, precizează instituția europeană într-un comunicat. Următorul pas, în cursul zilei de astăzi vor începe negocierile cu Consiliul cu privire la forma finală a legii.

„Este prima lege de acest fel la nivel mondial, ceea ce înseamnă că UE poate deschide calea pentru a face AI centrată pe om demnă de încredere și sigură”, a declarat Dragoș Tudorache din România, un membru al Parlamentului European care lucrează la Legea AI.

Interdicții impuse de Parlamentul European referitoare la utilizările intruzive și discriminatorii ale AI, cum ar fi:

Citește și:

Exit mobile version