- Creatorii conținutului deepfake pot ajunge 2 ani la închisoare.
- Cei care postează conținut deepfake pot fi amendați cu 90.000 de lei.
- Conținutul deepfake trebuie să fie însoțit de un avertisment.
Parlamentul României e tot mai aproape să adopte o lege împotriva deepfake-ului. Legea prevede o amendă de până la 90 de mii de lei sau închisoare de până la 2 ani. Astfel, parlamentarii vor să curețe internetul de clipuri video, audio sau poze de tip deepfake, create cu ajutorul inteligenței artificiale.
Acestea pot cauza prejudicii atât în ceea ce privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului – scrie în proiectul de lege. Singura variantă ca aceste postări să fie permise în continuare în online este să fie însoțite și de avertismentul „Acest material conține ipostaze imaginare”.
„Utilizarea malițioasă a tehnologiei prin realizarea, difuzarea în mass-media, precum și distribuirea pe platforme online de conținut tip deepfake este interzisă dacă acel conținut nu este însoțit de un avertisment redat pe cel puţin 10% din suprafața expunerii şi pe toată durata difuzării respectivului conținut vizual sau de un mesaj sonor la începutul şi la finalul conținutului audio: Acest material conține ipostaze imaginare”, stabilește forma adoptată în comisii a proiectului. În forma anterioară, proiectul incrimina „distribuirea pe internet şi/sau difuzarea în mass-media de conţinut tip deepfake”.
Citește și: