- Partidele italiene au convenit să îi permită actualului președinte italian, Sergio Mattarella să fie reales în funcția de președinte al republicii.
- Partidele italiene, incapabile să ajungă la un acord după șase zile de vot și de certuri uriașe, au fost nevoite să ceară actualului șef de stat să își reînnoiască mandatul.
- Mattarella, dacă va accepta propunerea, va fi al doilea președinte al Republicii reales în funcție.
Partidele italiene au convenit să îi permită actualului președinte italian, Sergio Mattarella să fie reales în funcția de președinte al republicii, relatează El PAIS.
Advertisment
Partidele nu au reușit să găsească o cale de ieșire din abisul instituțional și au convenit să ceară actualului șef al statului, care urmează să fie votat în această după-amiază, să înceapă un nou mandat.
Sâmbătă, la mijlocul dimineții, camionul care transporta mobila președintelui Sergio Mattarella de la Roma la Palermo a primit un telefon și a trebuit să schimbe ruta. Partidele italiene, incapabile să ajungă la un acord după șase zile de vot și de certuri uriașe, au fost nevoite să ceară actualului șef de stat să își reînnoiască mandatul de șapte ani și să rămână în funcție.
Recomandări
Așa va fi cel puțin până când vor avea loc alegeri și se va forma un parlament mai puțin fragmentat. Realegerea lui Mattarella ca președinte este o victorie pentru Italia într-un moment foarte delicat, în care va fi protejată stabilitatea și figuri precum Mario Draghi, care își va putea termina treaba în fruntea Executivului. Dar este, de asemenea, o înfrângere imensă pentru partide și pentru politica italiană, incapabilă să găsească înlocuitori și să ajungă la noi acorduri.
Mattarella, dacă va accepta propunerea, va fi al doilea președinte al Republicii reales în funcție. Și va face acest lucru consecutiv cu predecesorul său, Giorgio Napolitano, care s-a aflat într-o situație similară în urmă cu nouă ani. Diferența este însă că de data aceasta a existat o promovare parlamentară a candidaturii sale. Era singura soluție posibilă pentru a menține majoritatea unită. Dacă liderii trebuiau să caute unanimitatea, singura soluție era să promoveze o mișcare de jos pentru a-l alege pe Mattarella”, spune Stefano Ceccanti, deputat PD și unul dintre creatorii planului.
Partenerii noștri