Republica Moldova revine pe traseul către Europa după ce partidul Maiei Sandu a câștigat alegerile parlamentare. Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 52,5% dintre voturi și va avea majoritate în viitorul legislativ.

Rezultatul a fost influențat major de diaspora, care a votat în procent de 86% direcția europeană a țării.

Maia Sandu se va preocupa în primul și în primul rând de reformele necesare și de readucerea Republica Moldova pe cursul de reintegrare în UE. A spus că, în condițiile în care va avea majoritate, va vota inclusiv pentru reintroducerea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova. Știți foarte bine, Curtea Constituțională a dat o asemenea decizie, dar ea nu a fost niciodată implementată”, a explicat analistul de politică externă, Iulian Chifu.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Următorul pas va fi numirea unui nou guvern. Pentru Maia Sandu, rezultatul înseamnă deblocarea ajutorului financiar de la Uniunea Europeană, vital pentru economia Moldovei.

Înseamnă o consolidare a relațiilor cu UE și cu Occidentul, în general. Maia Sandu se bucură de o reală simpatie, de un real sprijin în țările occidentale. Anul trecut a fost primită de Emmanuel Macron, de Angela Merkel”, a subliniat politologul Ștefan Popescu.

Blocul comuniștilor și socialiștilor a obținut 27% dintre voturi și va merge în opoziție.

O să urmărim foarte atent ca ei șă își îndeplinească promisiunile electorale. Și cu pensile, și cu salariile, cu tot. Noi vom sancționa orice abuz și orice înrăutățire a calității vieții în Republica Moldova”, a spus Igor Dodon, președintele Partidului Socialist din Republica Moldova, citat de presa locală.