Republica Moldova revine pe traseul către Europa după ce partidul Maiei Sandu a câștigat alegerile parlamentare. Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 52,5% dintre voturi și va avea majoritate în viitorul legislativ.

Rezultatul a fost influențat major de diaspora, care a votat în procent de 86% direcția europeană a țării.

Maia Sandu se va preocupa în primul și în primul rând de reformele necesare și de readucerea Republica Moldova pe cursul de reintegrare în UE. A spus că, în condițiile în care va avea majoritate, va vota inclusiv pentru reintroducerea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova. Știți foarte bine, Curtea Constituțională a dat o asemenea decizie, dar ea nu a fost niciodată implementată”, a explicat analistul de politică externă, Iulian Chifu.

Recomandări

REZULTATELE ALEGERILOR
ÎN SPATELE CORTINEI
ISRAELUL PREGĂTEȘTE ATACUL
BRITNEY MARRIED HERSELF
MOLDOVA ALEGE UE
O NOUĂ ACUZAȚIE

Următorul pas va fi numirea unui nou guvern. Pentru Maia Sandu, rezultatul înseamnă deblocarea ajutorului financiar de la Uniunea Europeană, vital pentru economia Moldovei.

Înseamnă o consolidare a relațiilor cu UE și cu Occidentul, în general. Maia Sandu se bucură de o reală simpatie, de un real sprijin în țările occidentale. Anul trecut a fost primită de Emmanuel Macron, de Angela Merkel”, a subliniat politologul Ștefan Popescu.

Blocul comuniștilor și socialiștilor a obținut 27% dintre voturi și va merge în opoziție.

O să urmărim foarte atent ca ei șă își îndeplinească promisiunile electorale. Și cu pensile, și cu salariile, cu tot. Noi vom sancționa orice abuz și orice înrăutățire a calității vieții în Republica Moldova”, a spus Igor Dodon, președintele Partidului Socialist din Republica Moldova, citat de presa locală.