• Partidul Popular de opoziție conservatoare este prognozat să câștige cele mai multe voturi și ar putea guverna cu Partidul de extremă dreapta Vox.
  • Sondajele au arătat că PP ar putea obține victoria printr-o potențială legătură cu extrema dreaptă.
  • Un sondaj realizat de GAD3 pentru grupul media Mediaset a arătat că PP, sub liderul Alberto Nunez Feijoo, va câștiga 150 de voturi și Vox 31.

Partidul Popular de opoziție conservatoare este prognozat să câștige cele mai multe voturi și ar putea guverna cu Partidul de extremă dreapta Vox, au sugerat două sondaje, scrie DW.

Partidul Popular (PP) din opoziţia conservatoare din Spania a fost în fruntea alegerilor anticipate de duminică, dar fără o majoritate parlamentară totală, au sugerat două sondaje la scurt timp după încheierea votului pe continent.

Sondajele au arătat că PP ar putea obține victoria printr-o potențială legătură cu extrema dreaptă Vox, o mișcare care a fost discutată de luni de zile.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Dacă va fi confirmată, ar fi pentru prima dată când un partid de extremă-dreaptă va intra la guvernare de la sfârșitul dictaturii lui Francisco Franco în anii 1970.

Un sondaj realizat de GAD3 pentru grupul media Mediaset a arătat că PP, sub liderul Alberto Nunez Feijoo, va câștiga 150 de voturi și Vox 31.

Coaliția de stânga, condusă de socialiștii primului ministru Pedro Sanchez, ar obține un total de 149 de voturi în camera inferioară de 350 de voturi, potrivit GAD3.

Sondajele alegătorilor nu sunt exit-poll și, la alegerile anterioare, au oferit indicii despre potențiali câștigători care s-au dovedit a fi incorecte. Între timp, socialiștii au fost văzuți în fruntea numărării timpurii, cu o cotă de 32,8%, cu puțin peste o cincime din totalul voturilor numărate.

De ce a organizat Spania alegeri anticipate?

Sanchez a convocat alegerile devreme, după ce stânga s-a lovit la alegerile locale din mai. Alegerile au avut loc la doar trei săptămâni după ce Spania a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene și reprezintă o nouă lovitură pentru stânga europeană după mișcări similare din alte țări ale UE – Suedia, Finlanda și Italia.

Un număr record, 2,47 milioane, din cei 37,5 milioane de alegători înregistrați au votat absent chiar înainte de deschiderea urnelor.

Citește și