• Alegerile din Spania întrerup vacanța de vară.
  • Guvernul socialist a avut rezultate economice foarte bune, dar pierde în sondaje.
  • Pedro Sánchez este criticat pentru concesiile făcute separatiștilor catalani. Favoritul este liderul conservator Alberto Núñez Feijóo, de la Partidul Popular.

Spaniolii își întrerup vacanța ca să meargă la vot. Alegerile parlamentare anticipate vor decide peste o săptămână noul guvern al Spaniei. În ciuda reușitelor economice, ultimele sondaje îl plasează pe liderul socialist Pedro Sanchez în opoziție.

Felix Damian, editor corespondent Aleph News, îți spune cum vor fi aceste alegeri parlamentare în plină vacanță de vară.

Alegerile intră în conflict cu vacanțele spaniolilor

,,Este o adevărată revoluție a procesului electoral. Poșta spaniola a fost nevoită să se pregatească pentru o avalanșă de cereri de vot la distanță. Apoape 3 milioane de spanioli au cerut să voteze prin poștă. Majoritatea însa au fost nevoiti să-și reprogrameze vacanța sau sa o întrerupa ca să poată vota.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Ce spun sondajele despre viitorul guvern?

,,Spania își decide guvernul peste o săptămână, iar aceste sondaje îl plasează pe Pedro Sanchez în opoziție. Și asta, în ciuda rezultatelor economice foarte bune. Spania trebuie să se spună că a scăpat de recesiune și șomajul scade aici. Alianțele politice pot însă dărâma executivul Sanchez, care a avut acorduri controversate cu formațiunea bască Bildu, considerată moștenitoarea organizației teroriste ETA, dar mai ales cu separatiștii catalani care s-au bucurat de grațieri în urma condamnărilor dictate de Justiție după referendumul ilegal de independență din Catalonia organizat în 2017.”

Felix Damian, editor corespondent Aleph News în Spania, atrage atenția asupra faptului că Partidul Popular, condus de Alberto Núñez Feijóo, are șanse mari de a câștiga alegerile, dar avantajul său s-a diminuat în ultimele zile conform sondajelor. Pentru a obține majoritatea în Parlament, care are 350 de locuri în Camera Deputaților, Partidul Popular trebuie să obțină mai mult de jumătate din aceste locuri. Spaniolii vor vota și pentru Camera Superioară a Parlamentului.

Cu toate acestea, nici Partidul Popular și nici socialiștii condus de Sanchez nu au șanse să obțină suficiente voturi pentru a guverna singuri cu majoritate absolută. Astfel, conservatorii ar putea avea nevoie de sprijinul partidului de extremă dreapta Vox, în timp ce Sanchez ar putea avea nevoie de sprijinul grupării de stânga Sumar pentru a forma un guvern stabil și funcțional.

,,Partidul Popular, condus de Alberto Núñez Feijóo, are șanse mari la victorie, dar avantajul său se tot reduce în sondaje în ultimele zile. Pentru a câștiga majoritatea, trebuie să-și asigure mai mult de jumătate din cele 350 de locuri în Parlament, în Camera Deputaților. Spaniolii vor vota desigur și pentru Camera Superioară. Cu toate acestea, nici Partidul Popular și nici socialiștii nu sunt pregătiți să câștige cu suficiente voturi pentru a guverna singur cu majoritatea absolută. De aceea, conservatorii ar putea avea probabil nevoie de ajutorul partidului de extremă dreapta Vox, în timp ce Sanchez ar avea nevoie de sprijinul grupării de stânga Sumar.”

Situația politică din Spania rămâne complexă și incertă înaintea alegerilor, iar rezultatul acestora va determina configurația guvernului și alianțele politice care vor influența direcția țării în următorii ani.

Citește și

„Digital detox”: Insula din Europa unde turiștii nu sunt primiți cu telefoane mobile

În Elveția, un artist folosește pantele munților drept pânză

Descoperiri revoluționare ale roverului Perseverance. Cristian Român: Molecule organice găsite pe Marte indică posibila existență a vieții pe Planeta Roșie