• Patru femei israeliene au fost arestate pentru că au furnizat informații unui agent iranian.
  • Femeilor li s-a cerut să fotografieze Ambasada SUA din Ierusalim și să filmeze în secret un legiuitor israelian în schimbul unor sume de bani.
  • Trei dintre ele au mai fost acuzate pentru furnizarea de informații care pot fi de folos unei puteri ostile.

Patru femei din Israel au fost arestate pentru că au furnizat informații unui agent iranian, a anunțat miercuri Serviciul de Informații Interne al Israelului, Shin Bet.

Femeile, toate imigrante evreice din Iran, sunt acuzate că ar fi trimis fotografii cu diverse locuri din Israel la cererea agentului iranian. De asemenea, li s-a cerut să fotografieze Ambasada SUA din Ierusalim și să filmeze în secret un legiuitor israelian în schimbul unor sume de bani. Toate cele patru au fost acuzate de contactare a unui agent străin, care prevede o pedeapsă maximă de 15 ani.

Pe de altă parte, Iranul afirmă că a capturat un „spion israelian” în provincia din estul Azerbaidjanului. Israelul are un alt „prizonier X” și din nou nu reușește să gestioneze criza. În același timp, și Kenya descoperă planuri ale unui agent iranian de a ataca obiective israeliene, relatează presa locală. Trei dintre ele au fost, de asemenea, inculpate pentru furnizarea de informații care pot fi de folos unei puteri ostile, pentru care pedeapsa maximă este de trei ani. Un șofer de taxi, căsătorit cu una dintre femei, a fost pus sub acuzare pentru că și-a dus soția la unul dintre site-uri pentru ca ea să îl fotografieze.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Premierul Naftali Bennett a declarat că „încercările Iranului de a afecta securitatea Israelului nu se limitează la securitate și informații, ci se extind și la eforturile de a influența cetățenii Israelului, societatea israeliană, de a semăna polarizare și divizare, de a submina stabilitatea politică a Israelului și de a afecta încrederea publicului în guvern”.

Bennett a continuat prin a-i lăuda pe oficialii apărării și poliției israeliene pentru că au zădărnicit „activitatea teroristă ostilă împotriva statului Israel„. Acuzația depusă săptămâna trecută la Tribunalul Districtual din Ierusalim a venit în urma unei anchete a serviciului de securitate Shin Bet și a poliției. Inculpații, toți cu familii și unul cu nepoți, au declarat că nu știau că bărbatul era un agent iranian și că nu au avut nicio intenție de a afecta securitatea Israelului.

Cele patru femei din Israel au fost reținute în închisoare, două dintre ele din noiembrie, dar Shin Bet, poliția și procurorul general nu au făcut cunoscut acest lucru până marți. Inculpatele au fost interogate în birourile Shin Bet și au fost împiedicate să se întâlnească cu avocații în primele 10 zile de detenție.

Actul de acuzare susține că agentul iranian s-a prezentat alternativ ca fiind un musulman interesat de iudaism sau ca un antreprenor evreu în construcții care trăiește în Iran. El le-a găsit pe femei pe un grup de Facebook al emigranților iranieni și s-a identificat cu numele Rambod Namdar. Operatorul le-ar fi plătit femeilor câteva mii de dolari și le-a cerut să își încurajeze fiii să se înroleze în anumite unități militare, cum ar fi marina și serviciile de informații.

Anchetatorii Shin Bet afirmă că femeile au lucrat cu el în ciuda faptului că știau, sau cel puțin bănuiau, că acesta era un agent iranian, relatează Hareetz. Femeile inculpate sunt în vârstă de 47 și 50 de ani.

În rechizitoriu se susține că cel care se ocupa de două dintre ele a condus două dintre ele timp de ani de zile, plătindu-le prin diverse mijloace, inclusiv printr-un curier care s-a întâlnit cu una dintre ele în Turcia. Soții uneia dintre cele patru femei, un șofer de taxi în vârstă de 50 de ani, și-a ajutat soția conducând-o la Tel Aviv pentru a fotografia ambasada SUA.