• Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România a declarat că forțele rusești nu se retrag din Kiev, așa cum susțin, ci contraatacul ucrainenilor i-a îndepărtat pe ruși de Capitală.
  • Șeful Ambasadei Ucrainei în România crede că sunt prea puține rezultate pozitive în urma negocierilor ruso-ucrainene.
  • Paun Rahovei susține că de soarta Ucrainei depinde viitorul structurii de securitate în lume.

Paun Rahovei, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, a vorbit pentru Mediafax și Monitorul Apărării și Securității despre situația de securitate din Ucraina, ca urmare a invaziei teritoriului ucrainean de către ruși, despre negocierile de pace purtate între reprezentanții Rusiei și Ucrainei, în aceste zile, și despre situația umanitară din țara vecină.

Redăm interviul integral:

Reporter: Văzând acțiunile militare la care recurge Rusia, unde credeți că vrea Putin să ajungă, în raport cu SUA și cu Uniunea Europeană?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Paun Rahovei, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România: Aș începe mai întâi cu faptul că Putin și scopurile sale, demersurile sale agresive, demonstrează, nu din acest an, ci din 2014, de fapt, că Ucraina are un război cu Rusia, din 2014, de când au fost anexate ilegal Crimeea, de când au fost ocupate câteva raioane din zone din regiunile Donețk și Lugansk. Este o încălcare gravă a dreptului internațional ceea ce face și el (n.r. Putin) se va opri numai atunci când va fi oprit… Bineînțeles, ceea ce face Putin, începând cu 2014 și terminând cu crimele grave pe care le comite regimul lui astăzi în Ucraina – atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile, mii de oameni morți, copii, câteva sute de morți… Deci el se va opri numai atunci când va fi oprit. Prin aceste fapte pe care le comite, practic, a distrus toată arhitectura securității în Europa și în lume. Scopul lui, după părerea mea, e de a obține Ucraina. Are multe fantezii – eu le numesc fantezii demente – de a restabili Uniunea Sovietică, de a crea un nou stat, o supraputere. Însă, problema lui e că practic evită să-și desfășoare activitatea după regulile civilizate instalate în întreaga lume și care permit o dezvoltare constructivă a relațiilor dintre țări. Aceste lucruri reprezintă pentru UE și pentru alte state un pericol foarte mare.

Reporter: Spuneați că vrea să obțină întreaga țară, cu toate acestea vedem că susține o retragere a forțelor din Kiev…

Paun Rahovei: Ultimele acțiuni ale regimului Putin dovedesc faptul că niciodată nu poți să ai încredere în ceea ce zice. Cu toate că face declarații că se retrage, vedem cum continuă atacurile cu rachete, bombardamente, folosirea aviației, deci se întâmplă niște lucruri foarte, foarte grave. Eu aș spune că nu se retrage, ci a primit o ripostă din partea armatei ucrainene. Armata ucraineană practic a trecut la contraatac pe unele direcții, inclusiv și în zona Kievului, și i-a alungat (n.r. pe ruși) undeva la 50-60 de km de capitala ucraineană. Asta nu înseamnă că se retrage. Putin avea planificată ocuparea Ucrainei în 48 de ore. Probabil a înțeles prea puțin faptul că, începând acest război, el va purta un război nu doar cu armata ucraineană, ci cu întregul popor ucrainean, care va riposta în orice situație.

Reporter: Cine sau ce credeți că îl poate opri pe Putin?

Paun Rahovei: Toată comunitatea internațională civilizată. Aici lucrăm pe două paliere: politico-diplomatic, care conține sancțiuni drastice, și, al doilea palier, riposta militară, ceea ce face astăzi Ucraina: își apără suveranitatea și  teritoriile sale cu vitejie.  

Reporter: Care este stadiul acțiunii intentate de Ucraina la Curtea Penală Internațională de la Haga împotriva Rusiei, când vine vorba despre crimele de război?

Paun Rahovei: Este într-un stadiu avansat de culegere a informațiilor, de a confirma despre ce este vorba.

Reporter: Credeți că vor fi trași la răspundere(n.r. rușii)?

Paun Rahovei: Dacă vorbim despre prevalarea dreptului internațional, cu siguranță.

Reporter: Cât de real credeți că este scenariul extinderii acestui război către alte state din Occident?

Paun Rahovei: Dacă vă aduceți aminte de acele condiții care au fost înaintate de Putin față de liderii occidentali, mai ales NATO, un punct în aceste precondiții era ca totul să se întoarcă la realitatea de până în 1997. Un „succes” în Ucraina ar însemna realizarea acestei condiții pe care a pus-o el. Nu va reuși să facă acest lucru. Faptul că este în căutarea oricărui motiv, că este alungat, dar spune că se retrage, asta înseamnă că a început să înțeleagă gravitatea faptelor comise.

Reporter: Ce ne puteți spune despre negocierile care au loc chiar și în aceste zile între Ucraina și Rusia?

Paun Rahovei: Au început aceste negocieri și, vreau să vă spun, că sunt foarte puține rezultate pozitive. Rusia aplică la aceste negocieri instrumentele sale de șantaj, de precondiții ș.a. Scopul este obținerea controlului asupra Ucrainei.  Negocierile recente de la Istanbul au arătat că Rusia este pregătită să facă câțiva pași înainte, dar mai este un drum lung de parcurs până să se poată ajunge la toate problemele cheie, la o încetare permanentă a focului și la o detensionare completă.

Paun Rahovei: Părțile vor continua consultările pentru a pregăti și a conveni asupra prevederilor Acordului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, procedura de impunere a încetării focului, retragerea trupelor și a altor paramilitari, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum și a schimbului de cadavre și eliminarea prizonierilor de război și a civililor internați. Ucraina continuă să insiste asupra retragerii tuturor unităților militare rusești din locațiile lor de la data de 23 februarie 2022. Procesul de negocieri aflat în desfășurare nu înlătură în niciun caz necesitatea unei asistențe suplimentare urgente în materie de armament pentru Ucraina și aplicarea de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse pentru agresiunea acesteia. Spun acest lucru deoarece vedem, chiar pe fondul desfășurării acestor negocieri, că Rusia continuă să folosească rachete, bombe asupra infrastructurii civile, unde mor oameni, femei copii… acesta este cel mai grav lucru.

Reporter: Ce ne puteți spune despre garanțiile de securitate despre care președintele Zelenski a vorbit în ultima perioadă ca fiind unul printre punctele de negociere ale echipei sale… despre faptul că dorește o apărare similară Articolului 5 al NATO.

Paun Rahovei: Sunt foarte clare și fără marjă de discuții, tratări ambigue. Se cere restabilirea integrității teritoriale și suveranității ucrainene prin retragerea forțelor armate ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Reporter: Credeți că va primi Ucraina aceste garanții din partea mai multor state?

Paun Rahovei: Cu siguranță. Din partea majorității statelor din lumea civilizată, cu siguranță da.

Reporter: Ce mesaj aveți pentru comunitatea celor care susțin Ucraina? Dar pentru cei care încă nu au făcut-o?

Paun Rahovei: Am un singur mesaj pentru toți: de soarta Ucrainei depinde viitorul structurii de securitate, atât în Europa, cât și în lumea întreagă. O Ucraina stabilă, prosperă și dezvoltată va fi o garanție a securității internaționale. Ucraina poate obține acest lucru, adică să devină un stat prosper și dezvoltat, numai prin aderarea la structurile internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană, și, cel mai important lucru, prin garanția acestor state care ne vor asigura că nu vom mai fi atacați și nu vom mai fi supuși unor agresiuni militare.

Reporter: Cât de departe este pacea de Ucraina?

Paun Rahovei: Eu îmi doresc foarte mult să fie cât mai aproape.

Reporter: Dar aderarea la UE, cât de departe sau nu este de Ucraina în acest moment?

Paun Rahovei: Totul este foarte aproape.

Reporter: Cum resimte societatea ucraineană efortul de a rezista împotriva agresiunii rușilor?

Paun Rahovei: Cum spuneam la început, Putin nu și-a dat seama că nu va lupta doar cu o armată, ci cu un popor întreg, un popor care își iubește patria, care a simțit primele fructe ale libertății, prosperității, dezvoltării. După semnarea acelui acord de asociere cu UE ni s-au deschis foarte multe porți în lumea civilizată. Poporul a înțeles și apreciază foarte mult valorile acestei lumi civilizate.

Reporter: Care credeți că sunt efectele pe termen lung ale războiului asupra ucrainenilor și a celor care până acum nu au crezut în ostilitatea Rusiei față de Occident?

Paun Rahovei: În primul rând, o să avem consecințe din punct de vedere economic, dar conform ultimelor declarații ale marilor state occidentale, precum și a altor parteneri, chiar și România, toți sunt deschiși spre a ajuta Ucraina să revină la normalitate. Vom avea foarte multe de făcut deoarece prin atacurile rușilor, fiind direcționate spre a distruge infrastructura civilă, s-au distrus foarte multe: întreprinderi, orașe întregi, probabil ați văzut ce s-a întâmplat cu Mariupol. Și, paradoxal, ei ziceau că vor să elibereze rușii din Ucraina de așa numiții naziști ucraineni – o fantezie a lor. Dar când ne uităm unde au atacat cel mai mult, la Harkov, la Mariupol, aceste orașe sunt majoritar rusofone. Practic, au declarat (n.r rușii) că vor să ajute oamenii ruși, dar i-au distrus. În Ucraina, nu s-a pus niciodată problema dacă ești rusofon, dacă ești de altă naționalitate… sunt o comoară a țării întregi. Și probabil ați văzut și cum au ripostat și acei oameni, fiind rusofoni. Ei au înțeles că metodele propuse de Rusia nu sunt pentru poporul ucrainean, ei au înțeles că prosperitatea și dezvoltarea Ucrainei vor avea loc numai în cadrul unei lumi civilizate.

Reporter: Cum ați descrie situația umanitară curentă din Ucraina?

Paun Rahovei: Avem o situație foarte grea, mai ales în orașele în care s-a distrus infrastructura. Ucraina necesită, în acest moment, alimente, apă, ajutor din partea structurilor internaționale care ne-ar putea ajuta în restabilirea infrastructurii, mă refer la apă, canalizare… tot ce ține de infrastructura civilă. O mare parte din cetățenii ucraineni au fost nevoiți să devină refugiați, să plece temporar din Ucraina. Inclusiv în România au venit undeva la 600.000 de oameni, au rămas aici în jur de 100.000 și ceva. Aș vrea să aduc sincere mulțumiri părții române, începând de la conducerea României și terminând cu societatea civilă din România, care a demonstrat o formă fără precedent de solidaritate cu poporul ucrainean.

Reporter: Care mai sunt prioritățile agendei bilaterale româno-ucrainene?

Paun Rahovei: La etapa actuală, vorbim despre susținerea, solidaritatea cu Ucraina pe plan politico-militar, pe de-o parte, și, pe de altă parte, susținerea umanitară, ceea ce se întâmplă astăzi și, un al treilea punct important, este acordarea susținerii, sprijinului și ajutorului în domeniul militar.

Reporter: Ați simțit acest ajutor, pe plan politico-militar, din partea Românei?

Paun Rahovei: Îl simțim din partea comunității internaționale.

Reporter: Dacă mai aveți ceva de adăugat…

Paun Rahovei: Aș vrea să adresez mulțumiri, încă o dată, societății civile din România, oamenilor simpli, care au dat dovadă de foarte multă căldură sufletească, de foarte multă compasiune față de vecini. Totodată, vreau să aduc sincere mulțumiri  autorităților române care au acționat și acționează prompt pentru a asigura condițiile necesare pentru a avea o nădejde spre viitor.