• Căutările continuă pentru a găsi nava dispărută, care a fost descrisă ca fiind o capsulă foarte mică.
  • Franța va trimite la operațiunea de salvare o navă echipată cu un scafandru de mare adâncime, a anunțat astăzi Ministerul francez al Educației.
  • Regele Charles al III-lea cere să fie ținut la curent cu privire la căutarea lui Titan.

UPDATE. Marina americană va trimite un sistem de salvare în largul oceanului

Marina americană va trimite un sistem de salvare în largul oceanului (FADOSS), precum și experți în domeniu, pentru a ajuta la căutarea submersibilului care a dispărut în timp ce încerca să se deplaseze la epava Titanicului, a declarat un purtător de cuvânt al marinei americane.

O declarație a marinei americane a precizat că FADOSS este un sistem de ridicare cu compensare a mișcărilor, conceput pentru a oferi o capacitate de ridicare fiabilă în largul oceanului pentru recuperarea obiectelor submarine mari, voluminoase și grele, cum ar fi aeronave sau nave mici”. Atât sistemul de salvare, cât și experții în domeniu sunt așteptați să sosească la St John’s, Newfoundland, Canada, în această seară.

UPDATE. Regele Charles al III-lea cere să fie ținut la curent cu privire la căutarea lui Titan

Regele Charles al III-lea a cerut să fie ținut complet la curent cu situația privind submersibilul dispărut.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Gândurile și rugăciunile regelui sunt alături de familia Dawood și de toți cei implicați în tentativa de recuperare, se arată în comunicat.

UPDATE. Pentagonul trimite avioane pentru a căuta în zonă

Un avion Hercules va survola zona în care s-ar putea afla submersibilul dispărut, a precizat Pentagonul.

Două avioane militare C-130 au efectuat luni zboruri de căutare și salvare, iar un zbor C-130 al Gărzii Naționale va avea loc marți, a dezvăluit Departamentul Apărării în timpul unei ședințe la care a participat CBS News – partenerul de știri al BBC în SUA.

Marina americană trimite, de asemenea, un sistem de salvare pentru a ajuta la salvarea submersibilului, echipamentele și personalul de serviciu urmând să sosească în Newfoundland marți seară.

UPDATE. Un vas de cercetare francez cu un submarin robot se alătură căutărilor

Anterior, marți, s-a anunțat că nava de cercetare franceză Atalante a fost solicitată să ofere sprijin în căutarea în curs a submarinului Titan.

Nava Atalante se află la 48 de ore de navigație de locul unde se află epava Titanicului.

La bord se află robotul autonom Victor 6000, care se poate scufunda până la adâncimea epavei.

UPDATE

Stockton Rush, directorul executiv al OceanGate Expeditions, a fost avertizat de către liderii din industria vehiculelor submersibile că actuala abordare experimentală a companiei” ar putea duce la probleme de la minore la catastrofale”.

Avertismentul a apărut într-o scrisoare din 2018 adresată lui Rush, obținută de New York Times. Un reporter de la Times a vizitat biroul principal al OceanGate, cu sediul în Everett, Washington, unde a declarat că ușa de la intrare era încuiată și nimeni nu a răspuns la bătaie”.

UPDATE. Președintele Biden își exprimă gândurile pentru echipaj

Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat gândurile pentru echipajul submersibilului dispărut și pentru membrii familiilor acestuia, a declarat un oficial de la Casa Albă. John Kirby, un oficial de rang înalt, a declarat reporterilor că președintele urmărește îndeaproape evenimentele.

El a mai spus că Marina americană, care are capacități în ape adânci pe care Garda de Coastă americană ar putea să nu le aibă, este în așteptare. Noi continuăm, inclusiv președintele, să ne exprimăm gândurile față de echipajul de la bord, precum și față de membrii familiilor, fără îndoială îngrijorați, care se află la țărm”, a spus el.

UPDATE. Comunicare pierdută la o oră și 45 de minute după ce a început scufundarea

Frederick spune că duminică, centrul de coordonare și comandă din Boston i-a conectat pentru a-i informa că au pierdut legătura cu submersibilul cu cinci persoane la bord la 1 oră și 45 de minute după ce a început scufundarea, duminică.

Ulterior, a început un efort de căutare coordonat între paza de coastă americană și gărzile internaționale, Polar Prince și paza de coastă din Canada. El mai spune că au căutat o zonă de 7.600 de mile pătrate, care este mai mare decât statul american Connecticut.

UPDATE. Căutarea este complexă din mai multe motive – Paza de Coastă

Căpitanul Frederick spune că este o căutare complexă și că este complexă din mai multe motive.

Este la 900 de mile est de Cape Cod și la 400 de mile sud de St John’s. John’s. Din punct de vedere logistic, este nevoie de timp și coordonare și avem de-a face cu căutări la suprafață și căutări subterane.”

UPDATE. OceanGate confirmă că CEO-ul se află la bordul submarinului

Compania de operare a submersibilului OceanGate a emis o scurtă declarație prin care confirmă că directorul executiv Stockton Rush se află la bordul submersibilului ca membru al echipajului”.

Declarația nu a oferit alte detalii. Ieri, compania a declarat că nu a reușit să stabilească comunicații cu unul dintre vehiculele noastre de explorare submersibile”.

Se iau toate măsurile posibile pentru a-i aduce înapoi în siguranță pe cei cinci membri ai echipajului”, a precizat compania.

UPDATE. Care sunt condițiile meteorologice de căutare?

Pe lângă căutările subacvatice, există și avioane care se învârt în cerc pentru a depista orice urmă a submarinului dispărut.

Vremea s-a îmbunătățit astăzi, ceea ce facilitează căutările aeriene, a declarat anterior căpitanul Frederick în timpul conferinței de presă a gărzii de coastă. Sunt vânturi de 15 noduri și valuri de până la 1,83 m – iar vizibilitatea este semnificativ mai bună decât ieri, datorită diminuării ceții, a spus el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Paza de coastă americană spune că eforturile de căutare care sunt în curs de desfășurare pentru a găsi nava Titan dispărută nu au dat niciun rezultat”. Într-o actualizare, căpitanul Jamie Frederick, de la Primul District al Gărzii de Coastă, a declarat că această căutare este complexă” și necesită mai multe agenții”, scrie Sky News.

El spune că nava Titan mai are aproximativ 40 de ore de oxigen pentru cele cinci persoane aflate la bord. Paza de coastă a declarat anterior că nava ar putea rămâne sub apă timp de până la 96 de ore.

De duminică, adaugă el, Paza de Coastă a coordonat eforturile de căutare cu o serie de alte agenții acoperind 7.600 de mile pătrate – o zonă mai mare decât statul Connecticut”. Oficialii spun că Titan a pierdut contactul cu nava de cercetare Polar Prince după aproximativ o oră și 45 de minute de scufundare, duminică dimineață.

La bord se află cinci persoane. Navele și avioanele americane și canadiene au împânzit zona aflată la aproximativ 900 de mile est de Cape Cod, unele dintre ele lansând balize sonar care pot monitoriza până la o adâncime de 13.000 de picioare, a declarat paza de coastă.

O studentă de 19 ani se numără printre cele cinci persoane dispărute la bordul submersibilului Titan. Familia tatălui și a fiului dispăruți, Shahzada Dawood și Suleman, a emis o declarație despre cei doi.

Aceștia au precizat că proeminentul om de afaceri pakistanez, în vârstă de 48 de ani, și fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, sunt cetățeni britanici, adăugând că printre interesele tatălui se numără fotografia, în special fotografia de animale sălbatice și grădinăritul.

Citește și: