- Femeile sunt primele în calea furiei bărbaților, dar lângă ele sunt, aproape întotdeauna, copiii
- Unul din doi părinţi crede că lovirea e bună pentru cel mic, iar 9 din 10 copii din România sunt abuzaţi
- Dincolo de abuzurile fizice, copiilor le este refuzat dreptul la educaţie
Azi e Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Ele sunt primele în calea furiei bărbaților. Dar lângă ele sunt, aproape întotdeauna, copiii.
Imaginează-ți impactul pe care îl au asupra unui copil de doar câțiva ani scenele de violență și țipetele dintre adulți. Apoi, gândește-te că, din două palme, una îi e destinată lui.
Advertisment
Unul din doi părinţi crede că lovirea e bună pentru cel mic, iar 9 din 10 copii din România sunt abuzaţi. Acest tratament va face din ei adulții violenți de mâine. Sunt datele colectate de Fundația World Vision, care oglindesc realitatea românească.
Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România: „Am văzut foarte multe cazuri în comunităţile extrem de vulnerabile. Cu cât comunitatea este mai vulnerabilă şi cu cât familia este mai săracă şi mai lipsită de educaţie, cu atât copilul este mai abuzat. Acum, odată cu pandemia şi cu izolarea, vedem că sunt familii de 7-8 membri care trăiesc într-o casă foarte mică, cu o singură cameră, şi abuzurile sunt la ordinea zilei.“
Dincolo de abuzurile fizice, copiilor le este refuzat dreptul la educaţie.
Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România: „Este ţinut în casă, efectiv, este folosit la muncile din gospodărie în detrimentul şcolii. Și bineînţeles că aceste lucruri pot să ducă la abandon şcolar şi la foarte mulţi copii care nu ajung în clasa a 8-a.“
Agresiunile domestice sunt la ordinea zilei în familia românească, dar anul acesta fenomenul a explodat.
Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România: „Toate lucrurile astea s-au accentuat în pandemie şi dacă ar fi să mă uit la un alt exemplu din comunităţile pe care noi le avem şi din casele în care noi lucrăm şi din familiile noastre de la începutul pandemiei vedem că sunt foarte multe cazuri de abuz asupra femeii, sunt mămici care ne contactează şi ne cer ajutorul“.
Recomandări
Partenerii noștri