• Coaliţia PNL-USR PLUS-UDMR va propune tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor
  • În 2016-2020, cheltuielile pentru pensiile speciale au crescut cu 60%
  • Cei mai mulţi bani se duc pentru pensiile speciale ale poliţiei şi jandarmeriei
  • Pensiile speciale pentru primari vor fi abrogate anul acesta din Codul Administrativ
  • În 2020, cheltuielile pentru pensiile speciale au fost de 10,1 miliarde de lei

Coaliţia de guvernare începe de săptămâna viitoare tăierea pensiilor speciale. Desigur, pentru început vor fi tăiate pensiile speciale ale parlamentarilor. O iniţiativă din partea PNL, USR PLUS şi UDMR ar urma să intre pe ordinea de zi a legislativului.

Dan Barna, vicepremier: „Este unul dintre obiectivele legislative ale parlamentului care a început ieri. Într-adevăr asta vom propune pe ordinea de zi a parlamentului, eliminarea în prima etapă a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Și este demersul pe care îl facem următoare săptămână în Parlament.”

Cheltuielile pentru pensiile speciale s-au triplat în ultimii patru ani

În ultimii patru ani cheltuielile pentru pensiile speciale ale parlamentarilor au crescut de trei ori. Din bugetul pentru 2020 statul român a cleltuit cu pensiile speciale aproape 32 de milioane de lei pentru deputaţi, peste 15 milioane de lei pentru senatori şi peste 25 de milioane de lei pentru angajaţii la Parlament.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt o parte infimă din cei 10,1 miliarde de lei cheltuiţi anul trecut pe pensii speciale. Ca să fie scoasă presiunea de pe buget ar trebui tăiate cele peste 4 miliarde de lei pentru pensiile speciale de la Poliţie şi Jandarmerie, alte 3,6 miliarde de lei pentru pensiile speciale de la militari şi cele peste 736 de milioane de lei de la pensiile speciale ale angajaţilor SRI, STS, SIE şi SPP.

Cu toate astea, următoarea categorie de bugetari care va rămâne fără pensii speciale sunt primarii. De altfel, ei nici nu au reuşit să beneficieze de ele pentru că a tot fost amânată plata pensiilor speciale pentru primari.

Dan Barna, vicepremier: „Este obiectivul nostru să abrogăm, deocamdată sunt prorogate până la anul. Ne dorim ca anul acesta să modificăm Codul Administrativ, astfel în cât prevederea respectivă să fie abrogată.”