Categoriile de vârstă care vor primi vaccinul AstraZeneca, stabilite săptămâna aceasta. 180 de noi centre de imunizare cu acest ser vor fi deschise

  • Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani
  • În Italia vaccinul este administrat persoanelor de până la 55 de ani, iar în Germania sau Austria celor de până la 65 de ani
  • 180 de noi centre de vaccinare vor fi deschise pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Autorităţile române vor stabili în această săptămână categoriile de persoane care vor primi dozele de vaccin de la AstraZeneca, a anunţat, marţi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

În studiile clinice desfăşurate şi care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate ale MS şi de de la Agenţia Naţională a Medicamentului din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a precizat că în Italia vaccinul este administrat persoanelor de până la 55 de ani, iar în Germania sau Austria celor de până la 65 de ani.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că 180 de noi centre de vaccinare vor fi deschise pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca şi că, în funcţie de deciza luată, vor fi disponibile noi sloturi pentru programare la vaccinare.

De la AstraZeneca, România trebuie să primească în februarie şi martie 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID.