• Inspectorul general al Departamentului Apărării a constatat că Emiratele Arabe Unite finanțează mercenarii ruși ai Grupului Wagner.
  • De-a lungul acestui an, experții care urmăresc conflictul din Libia au observat legături mai strânse între Emiratele Arabe și Rusia.
  • Conflicul din Libia ar putea fi folosit de Kremlin pentru a-și atinge scopul de a obține un punct strategic în sudul Europei.

Oficialii militari au fost din ce în ce mai sinceri în evaluările lor cu privire la rolul destabilizator al grupului Wagner în Libia, pe fondul îngrijorărilor că Rusia ar putea folosi conflictul pentru a stabili un punct de sprijin militar în afara țărmurilor sudice ale Europei. În iulie, Comandamentul pentru Africa al Pentagonului a acuzat grupul că a pus minele în mod ostentativ în jurul Tripoli și a pus viața civililor în pericol, notează Foreign Policy.

Grupul a fost considerat inițial finanțat de aliatul lui Putin, Yevgeny Prigozhin, deși acesta a contractat tot mai mulți actori străini din Siria, Sudan și Republica Centrafricană, făcând și mai neclare limitele dintre politica externă rusă și motivația pentru a obține profit.

Acum pare să existe o prezență rusă permanentă pe flancul NATO și aceasta a fost permisă de un aliat al SUA”, a declarat Frederic Wehrey, membru în programul pentru Orientul Mijlociu la Carnegie Endowment for International Peace.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Impresia generală pe care am avut-o de foarte mult timp este că Wagner este finanțat complet prin contracte externe”, a spus Kimberly Marten, profesor de științe politice la Barnard College.

Nouă țări au oferit sprijin militar fracțiunilor opuse din conflictul libian și până la 10.000 de mercenari și luptători străini s-au luptat sprijinind părțile în conflict. În special Turcia a susținut Guvernul de acord național al ONU, cu sediul la Tripoli, în timp ce Rusia i-a acordat sprijin renegatului general libian Khalifa Haftar, care controlează zone extinse de teritoriu din estul țării.

În ianuarie, după ce parlamentul Turciei a aprobat o măsură pentru a permite trupelor în serviciu activ să lupte la sol în Libia alături de mercenarii sprijiniți de turci, a avut loc o creștere drastică a avioanelor de marfă rusești și emirate – probabil încărcate cu arme și muniție – care zboară spre estul Libiei și vestul Egiptului. La fel ca Rusia, Emiratele Arabe Unite îl susțin pe Haftar, omul puternic din estul Libiei, care a fost cândva un activ al CIA și a trăit ani de zile în suburbiile din Washington, D.C.

Experții atribuie ultimele evenimente eforturilor formidabile de lobby ale Emiratelor la Washington și rolului țării în alte obiective cheie ale politicii externe ale SUA, cum ar fi campania de presiune maximă asupra Iranului și acordul de pace al Emiratelor Arabe Unite cu Israelul, care a fost considerat un succes rar în politica externă pentru administrația Trump.

Administrația Trump a fost mult timp reticentă în a chema partenerii americani din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, în ciuda acuzațiilor de abuzuri ale drepturilor omului în conflictul din Yemen.