• Percheziții în cadrul unor anchete de corupție la sediul comitetului de organizare a JO Paris 2024.
  • „Suntem la curent cu faptul că a avut loc astăzi o percheziție a poliției la sediul Paris 2024”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO.
  • Acuzațiile au urmat unor luni de investigații privind presupusa corupție în planificarea și sponsorizarea Jocurilor de la Tokyo, organizate în 2021 după o amânare COVID-19.

Sediul comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024 și cel al partenerului său de infrastructură au fost percheziționate marți de poliție în cadrul unor anchete privind presupuse deturnări de fonduri publice și favoritisme, au anunțat procurorii, scrie Reuters.

Parchetul național financiar a precizat că sediul Paris 2024 a fost percheziționat în cadrul unei anchete preliminare lansate în 2017 privind contractele încheiate de comitetul de organizare a Jocurilor de vară. Sediul SOLIDEO, organismul public responsabil cu livrarea infrastructurii olimpice și paralimpice, a fost, de asemenea, percheziționat pe fondul unei anchete preliminare care datează din 2022, în urma unui audit al Agenției franceze anticorupție, a adăugat PNF.

„O percheziție este în curs de desfășurare la sediul Comitetului de organizare”, a precizat Paris 2024 într-un comunicat. „Paris 2024 cooperează pe deplin cu anchetatorii pentru a le facilita investigațiile” . Paris 2024 nu a dat alte detalii și nu a făcut niciun alt comentariu după declarația procurorilor.

Recomandări

A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN BRAZILIA

Jocurile Olimpice de la Paris 2024, despre care președintele comitetului de organizare, Tony Estanguet, a promis că vor fi „ireproșabile”, vor avea loc între 26 iulie și 11 august, iar Jocurile Paralimpice se vor desfășura între 28 august și 6 septembrie.

Perchezițiile au coincis cu începutul unei ședințe de două zile a Comitetului Executiv al Comitetului Internațional Olimpic, care a avut loc marți, pentru a discuta o serie de probleme, printre care progresul pregătirilor pentru Jocurile de la Paris 2024.

„Suntem la curent cu faptul că a avut loc astăzi o percheziție a poliției la sediul Paris 2024”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO. „Am fost informați de către Paris 2024 că cooperează pe deplin cu autoritățile în această chestiune” .

Bugetul total al Jocurilor a urcat vertiginos la 8,8 miliarde de euro, de la o evaluare inițială de 6,6 miliarde de euro în 2017. Numai infrastructura ar urma să coste 4 miliarde de euro, de la o estimare inițială de 3,2 miliarde. Costul este limitat, deoarece majoritatea evenimentelor vor avea loc în instalații existente.

Principalele șantiere sunt satul olimpic și piscina din Saint Denis, la nord de Paris.

Costul securității, care, potrivit instituției supreme de audit din Franța, ar ajunge la cel puțin 400 de milioane de euro, nu a fost inclus în bugetul general. Nu este pentru prima dată când organizatorii Jocurilor Olimpice fac obiectul unei anchete.

La începutul acestui an, procurorii japonezi au pus sub acuzare șase companii, inclusiv gigantul de publicitate Dentsu Group, și șapte persoane fizice, pentru suspiciuni de trucare a unor licitații în valoare de 320 de milioane de dolari pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo 2020.

Acuzațiile au urmat unor luni de investigații privind presupusa corupție în planificarea și sponsorizarea Jocurilor de la Tokyo, organizate în 2021 după o amânare COVID-19. Dentsu și-a prezentat „scuze sincere” și a declarat că a înființat un comitet de experți externi pentru a analiza cazul.

Citește și

Generația Z ia cursuri despre cum să trimită un e-mail și cum să se îmbrace la birou

FOTO|VIDEO. Cum arată la interior submersibilul care a dispărut în Atlantic. E proiectat să țină cinci persoane la bord și nu are scaune

DIICOT îi trimite în judecată pe frații Tate. Andrew și Tristan sunt acuzați și de viol în formă continuată, agresiune sau alte violențe