• Macron spune că măsura – un pilon central al celui de-al doilea mandat al său – este necesară pentru a menține sistemul de pensii viabil.
  • Costul economic al grevelor de joi nu a fost imediat clar, dar grevele prelungite ar putea bloca economia chiar în momentul în care Franța se luptă cu inflația.
  • Poliția pariziană a declarat că 38 de persoane au fost reținute.

Cel puțin 1,1 milioane de persoane au protestat joi pe străzile Parisului și în alte orașe din Franța, în contextul unor greve naționale împotriva planurilor de creștere a vârstei de pensionare – dar președintele Emmanuel Macron a insistat că va continua cu reformele propuse pentru pensii.

Încurajate de demonstrația masivă de rezistență, sindicatele franceze au anunțat noi greve și proteste pe 31 ianuarie, promițând să încerce să determine guvernul să renunțe la planurile de a mări vârsta standard de pensionare de la 62 la 64 de ani. Macron spune că măsura – un pilon central al celui de-al doilea mandat al său – este necesară pentru a menține sistemul de pensii viabil din punct de vedere financiar, dar sindicatele spun că amenință drepturile muncitorilor obținute cu greu.

Aflat în afara țării pentru un summit franco-spaniol la Barcelona, Macron a recunoscut nemulțumirea publică, dar a spus că trebuie să facem această reformă” pentru a salva” pensiile franceze.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

O vom face cu respect, într-un spirit de dialog, dar și de determinare și responsabilitate”, a adăugat el. În timp ce Macron vorbea, poliția antirevoltă a ripostat față de unii protestatari care aruncau proiectile pe marginea marșului în mare parte pașnic de la Paris. Alte câteva incidente minore au izbucnit pentru scurt timp, ceea ce i-a determinat pe polițiști să folosească gaze lacrimogene.

Poliția pariziană a declarat că 38 de persoane au fost reținute, în timp ce o masă de oameni s-a îmbulzit pe străzile capitalei în ciuda ploii înghețate, mulțimea fiind atât de mare încât a fost nevoie de ore întregi pentru a ajunge la destinație. Pensionari și studenți s-au alăturat mulțimii diverse, uniți în frica și furia lor față de reformă.

Într-o țară cu o populație îmbătrânită și o speranță de viață în creștere, în care toată lumea primește o pensie de stat, guvernul lui Macron spune că reforma este singura modalitate de a menține solvabilitatea sistemului. În schimb, sindicatele propun o taxă pe cei bogați sau mai multe contribuții salariale din partea angajatorilor pentru a finanța sistemul de pensii.

Sondajele sugerează că majoritatea francezilor se opun reformei, iar joi a fost prima reacție publică la planul lui Macron. Grevele au perturbat grav transportul, școlile și alte servicii publice, iar peste 200 de mitinguri au fost organizate în toată Franța.

Ministerul de Interne a declarat că peste 1,1 milioane de persoane au protestat, dintre care 80.000 în Paris. Sindicatele au declarat că peste 2 milioane de persoane au participat la nivel național și 400.000 la Paris. Mulțimi mari au participat, de asemenea, la proteste față de eforturile anterioare de reformare a sistemului de pensii, în special în timpul primului mandat al lui Macron și sub fostul președinte Nicolas Sarkozy în 2010. Niciuna dintre acestea nu a atras mai mult de 1 milion de persoane, potrivit estimărilor guvernului.

Jean Paul Cachina, în vârstă de 56 de ani, un lucrător în domeniul resurselor umane, s-a alăturat marșului din capitala franceză – o premieră pentru el. Nu sunt aici pentru mine însumi”, a spus el. Sunt aici pentru a-i apăra pe tineri și pe muncitorii care fac munci solicitante. Lucrez în sectorul industriei construcțiilor și sunt martor direct al suferințelor angajaților.”

Printre mulțimea de la Paris se aflau mulți tineri, inclusiv liceeni. Nathan Arsac, în vârstă de 19 ani, student și membru al sindicatului UNEF, a declarat: Am fost foarte încântat de această întâlnire. Mi-e teamă de ceea ce se va întâmpla în continuare. Pierderea realizărilor noastre sociale s-ar putea întâmpla atât de repede. Mi-e teamă de viitor, când voi fi mai în vârstă și va trebui să mă pensionez.”

Sylvie Béchard, o asistentă medicală în vârstă de 59 de ani, a declarat că s-a alăturat marșului pentru că noi, lucrătorii din domeniul sănătății, suntem epuizați fizic”.

Singurul lucru pe care îl avem este să demonstrăm și să blocăm economia țării”, a adăugat ea. Costul economic al grevelor de joi nu a fost imediat clar, dar grevele prelungite ar putea bloca economia chiar în momentul în care Franța se luptă cu inflația și încearcă să stimuleze creșterea economică.

Sindicatele din poliție care se opun reformei sistemului de pensionare au participat, de asemenea, la proteste, în timp ce cei aflați la datorie au încercat să limiteze tulburările dispersate.