• 9,4% din decesele globale anuale sunt atribuite expunerii la căldură sau frig.
  • Cea mai mare rată a deceselor din cauza temperaturilor ridicate a fost în Europa.
  • Persoanele cu un risc deosebit sunt cele care au condiții cardiace sau pulmonare.

Peste 5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza temperaturilor extreme, conform unui studiu făcut în ultimii 20 de ani. Documentul a implicat zeci de oameni de știință din întreaga lume. Ei au constatat că 9,4% din decesele globale anuale sunt atribuite expunerii la căldură sau frig.

Asta înseamnă 740 de morți la un milion de oameni. Studiul face un apel către oameni să aibă o mai bună izolare a locuințelor și să folosească mai mult aer condiționat alimentat de energie solară. Expertul climatic al Universității Oxford spune că valurile de căldură sunt mult mai probabile decât cele de frig.

Citește și STUDIU: Valul de căldură din SUA și Canada a fost „practic imposibil” fără schimbări climatice

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Risc ridicat pentru cardiaci și cei cu afecțiuni pulmonare

„Ceea ce toate aceste studii de atribuire ne arată este că, pentru valurile de căldură, schimbările climatice schimbă datele problemei. Deci, valurile de căldură cresc în probabilitate mai mult decât orice alt tip de eveniment extrem”, a declarat Friederike Otto.

Persoanele cu un risc deosebit sunt cele care au condiții cardiace sau pulmonare preexistente. Totuși, studiul arată că mai mulți oameni au murit de frig decât de căldură în ultimii 10 ani. Cea mai mare rată a deceselor legate de căldură a fost în Europa de Est, în timp ce Africa Subsahariană a avut cea mai mare rată de mortalitate legată de temperaturile reci.