• Poliția germană a declarat că investighează posibila otrăvire a doi exilați ruși care au participat la o conferință la Berlin la sfârșitul lunii aprilie.
  • Agentsvo a relatat că cele două femei au raportat simptome care indicau o posibilă otrăvire în jurul datei evenimentului de la sfârșitul lunii aprilie.
  • Una dintre ele și-a exprimat suspiciunea că ar fi putut fi otrăvită cu un agent neurotoxic.

Poliția germană a declarat că investighează posibila otrăvire a doi exilați ruși care au participat la o conferință la Berlin la sfârșitul lunii aprilie, organizată de criticul Kremlinului rus Mihail Hodorkovski.
Poliția berlineză a declarat pentru Reuters că „a fost deschis un dosar” după ce ziarul german Welt am Sonntag, citând grupul media de investigație rus Agentstvo, a declarat că două femei au raportat simptome care sugerează o posibilă otrăvire, scrie Reuters.

Femeile participaseră la evenimentul de la Berlin la care Khordorkovsky ținuse o prelegere. Una dintre femei, care a declarat că nu se simțea bine înainte de conferința din 29 și 30 aprilie, s-a dus singură la spitalul Charité din centrul Berlinului. Numele ei nu a fost dezvăluit. Cealaltă este Natalia Arno, directoarea Fundației Rusia Liberă, o organizație non-profit cu sediul în SUA.

Ea a făcut referire la cazul său în public pe pagina sa de Facebook pe 16 mai, în urma raportului Agentsvo, spunând că a suferit de „simptome ciudate”, dureri înjunghiate și amorțeală, care au început la Berlin și s-au agravat după ce a zburat la Praga pentru alte întâlniri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ea și-a exprimat suspiciunea că ar fi putut fi otrăvită cu un agent neurotoxic. La Praga, când s-a întors în camera de hotel, a găsit ușa de la camera sa întredeschisă.

În august 2020, politicianul de opoziție și critic al Kremlinului Alexei Navalny a fost tratat în Rusia și apoi la spitalul Charité din Berlin după ce a fost otrăvit în Siberia cu agentul neurotoxic Novichok, după cum au arătat testele de laborator occidentale. Se crede în general că serviciile secrete ale Rusiei se află în spatele otrăvirii.

Citește și: