• Polonia declară stare de urgență la frontiera cu Belarus pe fondul unui val de migrație ilegală.
  • Polonia şi Uniunea Europeană l-au acuzat pe președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, că încurajează sute de migranţi să treacă pe teritoriul polonez.
  • Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată săptămâna trecută.
  • Activiștii pentru drepturi au acuzat autoritățile poloneze că refuză îngrijirea medicală adecvată pentru migranţii.

Guvernul polonez i-a solicitat președintelui Andrzej Duda săptămâna trecută să declare starea de urgență de-a lungul unor porțiuni de la granița Poloniei cu Belarus, invocând un aflux de migranți. Astfel, Polonia a declarat joi stare de urgenţă în două regiuni care se învecinează cu Belarus, în urma unui val de migraţie ilegală pentru care Varşovia şi-a învinuit vecinul, scrie Reuters.

Polonia şi Uniunea Europeană l-au acuzat pe președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, că încurajează sute de migranți să treacă pe teritoriul polonez pentru a exercita presiuni asupra blocului după sancțiunile impuse Minskului.

Grupurile de ajutor care lucrează cu migranţii au declarat că a existat deja o creştere a numărului de poliţişti şi a vehiculelor armate în zonă în ultimele zile. „Atmosfera este, în general, violentă, există militari înarmați peste tot … îmi amintește de război”, a declarat pentru Reuters Marta Anna Kurzyniec, un rezident al oraşului de frontieră polonez Krynki.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată săptămâna trecută pentru a reduce fluxul de migranţi din ţări precum Irak şi Afganistan.

Situația la granița Poloniei cu Belarus este dificilă

„Situaţia de la frontiera cu Belarus este dificilă şi periculoasă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Blazej Spychalski.

Guvernul a mai spus că trebuie să fie pregătit pentru „provocări” în timpul exerciţiilor militare organizate de armata rusă pe teritoriul rus şi belarus, lângă Polonia, din 10 septembrie.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru fiecare scenariu”, a declarat joi ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski.

Activiştii pentru drepturi au acuzat autorităţile poloneze că refuză îngrijirea medicală adecvată pentru migranţii blocaţi. Varşovia spune că acestea sunt responsabilitatea Belarusului şi a acuzat, de asemenea, Minskul că a refuzat un convoi de ajutor umanitar destinat migranţilor.

UE a aplicat sancțiuni economice Belarusului şi l-a acuzat pe Lukașenko că a încurajat în mod deliberat migrații ilegali să traverseze Polonia și statele baltice Letonia şi Lituania, într-o formă de „război hibrid”.