• În România mor, anual, aproximativ 30.000 de oameni din cauza poluării.
  • Ieşenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România.
  • Galațiul este orașul cu aerul cel mai curat.

Agenția Europeană a Mediului a publicat concluziile unui studiu, realizat în 2023, care arată câte persoane mor în România, anual, din cauza poluării.

Un studiu din 2023 al Agenției Europene a Mediului arată că, în România mor, anual, aproximativ 30.000 de oameni, din cauza poluării. Conform datelor oferite de către Agenţia Europeană de Protecţie a Mediului, ieşenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani aici fiind înregistrate cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5.

Documentul arată că Iașul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil. În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, în ultimii doi ani.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?

În schimb, Galațiul este orașul cu aerul cel mai curat, plasându-se pe primul loc în țară noastră  și pe locul 21 în Europa, urmat de Oradea (locul 146 în Europa), Sibiu (locul 157), Constanța (locul 232), Bacău (locul 261).

Poluanții cu cele mai grave efecte asupra sănătății umane sunt pulberile în suspensie, dioxidul de azot și ozonul la nivelul solului. Pe termen scurt, poluarea aerului determină: dureri de cap, inflamația nasului, gâtului, ochilor, iritarea pielii, tuse, respirație dificilă, pneumonie, bronșită.

Citește și