- Olga Orlov are 103 ani, este născută în Basarabia şi, din 1968, locuieşte într-un bloc de pe Bd. Timişoara, din Sectorul 6.
- Olga a bifat 10 recensăminte de-a lungul vieţii.
- La începutul lunii iunie a debutat cea de-a doua etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor.
Acolo a găsit-o Alina Mâţoi, unul dintre recenzorii Primăriei Sectorului 6 care, în această perioadă, colectează date, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor.
Advertisment
Femeia este cea mai vârstnică persoană recenzată, până în acest moment, în Bucureşti. Chiar dacă nu a mai ieşit din casă de 6 ani, nu i-a fost teamă să deschidă uşa recenzorului şi îi îndeamnă pe toţi românii să facă la fel, căci „aşa este corect”. Olga Orlov a bifat 10 recensăminte de-a lungul vieţii.
„Nu mai ştiu câte recensăminte am prins până acum. Mi s-a părut că acum întrebările sunt mai amănunţite decât în alte dăţi. Dar toate sunt corecte, m-am bucurat să particip! Îndemn pe toată lumea să participe, să le deschisă uşa oamenilor, pentru că este un act civic, normal”, a declarat Olga Orlov.
Recomandări
Am aflat de la recenzor că documentele arată că femeia a trecut prin 10 din cele 14 recensăminte organizate în România.
Pentru responsabilitatea, spiritul civic, dar şi pentru energia şi pofta de viaţă de care dă dovadă, bătrâna a fost vizitată acasă şi felicitată de autorităţile din Primăria Sectorului 6, dar şi de către reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS). A primit flori, o diplomă şi cărţi de istorie, preferatele ei.
La 103 ani se gospodăreşte singură: coase, citeşte şi repară prin casă
Olga are o poveste de viaţă impresionantă. A fost căsătorită cu un militar cu 15 ani mai mare, de care a divorţat în tinereţe. Nu s-a recăsătorit şi nu a avut copii. Sora şi cumnatul i-au murit, mai are doar un nepot în America.
Este este vioaie şi cu greu îi dai 103 ani. Spune că a muncit, n-a pierdut nopţile, a mâncat raţional şi puţin, n-a fumat, n-a băut cafea şi niciodată nu a luat medicamente şi n-a făcut injecţii. Chiar şi acum face mişcare prin casă, exerciţii de gimnastică, aşa cum se pricepe.
„Mă gospodăresc singură, îmi gătesc, îmi fac curăţenie, repar prin casă, vopsesc, cos, citesc… nu stau degeaba. Cumpărăturile mi le fac nişte prieteni, eu nu mai ies din casă de teamă să nu cad”, povesteşte Olga.
13 milioane de români sunt recenzaţi
La începutul lunii iunie a debutat cea de-a doua etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor (RPL 2021), care se încheie pe 17 iulie. Până atunci, datele sunt colectate din casă în casă, de către recenzori.
Potrivit INS, în prezent, aproape 13 milioane de români sunt recenzaţi, din cele 19 milioane la care ne raportăm. Persoanele care refuză să deschidă uşa recenzorului, refuză să furnizeze informaţii sau dau date eronate/incomplete riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei.
De asemenea, persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale pot primi o sancţiune cuprinsă între 1.500 şi 5.000 de lei.
Partenerii noștri