• În 2010, profesorul Peter Turchin a prezis, pe baza unor modele matematice, „criza 2020”.
• Pandemia de COVID-19, spune Peter Turchin, nu face decât să agraveze probleme socio-economice existente deja de mult timp.
• Aproape garantat, vor urma „cinci ani infernali”, prezice Turchin, sau poate chiar un deceniu.
Advertisment
În 2010, când revista Nature a chestionat diverși oameni de știință despre predicțiile lor pentru următorul deceniu, majoritatea au luat sondajul ca pe o invitație la auto-promovare și la reverii despre progresele viitoare în domeniile lor. Profesorul Peter Turchin a replicat însă cu o profeție sumbră, spunând că doar o schimbare fundamentală ne va opri de la o turnură violentă a lucrurilor, relatează The Atlantic.
De acum zece ani, profesorul ruso-american Peter Turchin de la Universitatea din Connecticut, avertizează că anumite tendințe politice și sociale cheie anticipau o „epocă a discordiei”, tulburări civile și masacre mai rele decât ce au trăit majoritatea americanilor.
Recomandări
Turkin este biolog și antropolog, specializat ulterior în evoluţia societăţilor şi în cliodinamică – un domeniu multidisciplinar de cercetare, dedicat căutării principiilor generale care explică funcționarea și dinamica societăților istorice. (Termenul cliodinamică este creația sa, prin folosirea numelui muzei istoriei, Clio).
Toate evenimentele care au tulburat America în 2020 și care, pentru cei mai mulți, sunt semne apocaliptice, pentru Peter Turchin indică doar faptul că modelele sale, care încorporează mii de ani de date despre istoria omenirii, funcționează.
„Modelul meu indică faptul că instabilitatea socială şi violenţele politice vor fi mult mai prezente în anul 2020. Alegerea noului preşedinte confirmă predicţiile mele,” spune el.
În 2010, el a prezis că în jurul anului 2020 tulburările vor deveni serioase. În cel mai bun caz, spune el, vom fi martorii unei situații asemănătoare haosului de la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70, iar în cel mai rău caz America va trăi un război civil total.
Încă din 2003, apoi în 2010, Turchin vorbea despre „valurile recurente şi previzibile” ale instabilităţii politice, care afectează societăţile umane complexe. În analiza matematică a acestor „valuri”, Turchin a pornit de la „ciclurile Kondratiev” – cicluri economice formulate de economistul rus Nicolai Kondratiev în anii `20, care au o durată de 40-60 de ani şi cuprind patru etape: expansiune, recesiune, depresie, ameliorare.
Pandemia de COVID-19, spune profesorul, nu face decât să agraveze problemele socio-economice existente de mult timp. Problemele fundamentale, spune el, sunt o triadă de maladii sociale: o supraproducţie de elite și prea puține locuri de muncă pentru acestea, scăderea nivelului de trai în rândul populației generale și un guvern care ajunge în insolvabilitate.
„Soarta propriei noastre societăți nu va fi una frumoasă, cel puțin pe termen scurt”, spune el. Aproape garantat, vor urma „cinci ani infernali”, prezice Turchin, sau poate un deceniu sau chiar mai mult.
Între cei trei factori care determină violența socială, ponderea cea mai mare o are, în opinia Turchin, „supraproducția de elite”. Supraproducția de elite are loc printr-o mobilitate ascendentă economică și educațională: tot mai mulți oameni se îmbogățesc și tot mai mulți se educă. În sine acest lucru nu este deloc rău, însă locurile de muncă de elită nu se înmulțesc la fel de repede ca și elitele. În SUA mai sunt, de exemplu, doar 100 de locuri în Senat, dar mai mulți oameni ca oricând au suficienți bani sau diplome pentru a crede că ar trebui să conducă țara.
În situația în care există multe elite care se luptă pentru aceeași poziție, „o parte dintre ele se vor transforma în contraelite”, spune Turchin. Iar contraelitele caută aliați în rândul oamenilor de rând. Dacă nivelul de trai al oamenilor de rând scade, aceștia vor accepta propunerile contraelitelor. O alternativă mai inteligentă ar fi, după părerea lui Turchin, menținerea unui număr mic de elite, iar salariile populației generale să fie într-o continuă creștere.
Turchin explică faptul că, la nivelul unei societăți, crizele izbucnesc atunci când tensiunile nu sunt abordate corespunzător, când existenţa acestora este negată, când soluțiile nu sunt cele adecvate și când încrederea în instituțiile statului este foarte scăzută, iar aceste crize pot dura între 5 şi 15 ani.
Partenerii noștri