• Alin Stoica anunţă că a semnat acordul pentru starea de alertă.
  • Documentul a fost trimis Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.
  • Alin Stoica: „Prestatorul nu poate face față acum acestui val mare de deșeuri”
  • Alin Stoica: „Contractul cu Romprest nu va fi reziliat”
  • Alin Stoica: „2.600 de deșeuri sunt pe stradă”

ACTUALIZARE VINERI, 23 IULIE, 11.00 Declarațiile făcute de prefectul Alin Stoica: „Vom monitoriza zilnic care este cantitatea de gunoi ridicată de pe stradă. Contractul cu Romprest nu va fi reziliat. Am fost deacord cu următoarele măsuri: creșterea capacității de răspuns, de asemenea, crearea unei strategii de a preveni reapariția acestui fenomen, schimbarea mentalității populației, agenților economici”

Întrebat unde e blocajul, prefectul a răspuns că între prestator şi autoritatea publică locală: „Primăria spune că plăteşte aceste deşeuri. Ceea ce nu se înţelege asupra preţului corect este serviciul de măturare, spălare, salubrizare stradală, iar prestatorul spune că nu este plătit corespunzător pentru toate serviciile pe care le face. Acest diferend nu va putea fi rezolvat chiar dacă va fi declarată starea de alertă pe o perioadă limitată de timp pentru evacuarea tuturor deşeurilor care pun în pericol siguranţa cetăţenilor”.

ACTUALIZARE VINERI, 23 IULIE, 09:50. Prefectul Alin Stoica a transmis Comitetului Local pentru Situații de Urgență acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Alin Stoica anunţa joi că face o analiză despre criza gunoaielor din Sectorul 1. Potrivit prefectului, starea de alertă poate fi declarată pe o perioadă de maxim 30 de zile.

Primarul Clotilde Armand ceruse din nou Prefecturii Capitalei declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza gunoaielor neridicate de Romprest. Potrivit Primăriei, deşeurile nu au mai fost colectate de 20 de zile, ceea ce pune în pericol sănătatea cetăţenilor, dar şi mediul înconjurător.

Clotilde Armand a cerut şi în iunie Prefecturii Bucureşti declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situaţiei sanitare. Edilul şef a trimis o adresă şi spune că situaţia este cauzată „de şantajul şi suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”. Prefectura nu a dat curs cererii.


Prefectul Alin Stoica a declarat, joi, că, până la finalul zilei, va anunța dacă Sectorul 1 intră în stare de alertă, iar decizia va fi luată în funcție de răspunsul DSP. Direcția de Sănătate Publică (DSP) ar urma să stabilească dacă deșeurile din această zonă a Capitalei reprezintă un risc pentru populație.

Sunt 2.700 de tone de deșeuri necontrolate pe raza Sectorului 1. Gestiunea acestor deșeuri cade în sarcina autorității publice și a firmei de salubrizare. Există și o componentă de care sunt responsabili cetățenii. De mulți ani există un comportament al cetățenilor de a abandona deșeurile pe raza Sectorului 1”, a spus Alin Stoica.

Conform prefectului, mulți bucureșteni din Sectorul 1 aruncă gunoaiele rezultate din construcții pe stradă, fără a respecta legea în vigoare, pentru că nu doresc să plătească firma de salubrizare.

„Există un comportament nedorit: deșeurile din construcții trebuie transmise direct firmei de salubrizare și plătită o sumă de bani. Sunt cetățeni care abandonează aceste deșeuri pentru a nu plăti acești bani. Am vorbit și cu Poliția Sectorului 1 si am înțeles că se dau amenzi”, a spus prefectul.

Starea de alertă poate fi luată pentru 30 de zile.

Primarul Clotilde Armand cere din nou Prefecturii Capitalei declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza gunoaielor neridicate de firma de salubrizare Romprest. Potrivit primăriei, deșeurile nu au mai fost colectate de 20 de zile, ceea ce pune în pericol sănătatea cetățenilor dar și mediul înconjurător.