Premieră mondială. China a lansat o sondă pentru a colecta mostre de pe partea îndepărtată a Lunii

China a lansat o sondă pentru a colecta mostre de pe partea îndepărtată a Lunii, în ceea ce este considerat o premieră mondială, anunță BBC. O rachetă fără echipaj care transporta sonda Chang’e-6 a decolat de la Centrul de lansare spațială Wenchang în jurul orei locale 17:27.

Misiunea de 53 de zile are ca scop aducerea pe Pământ a aproximativ două kilograme de mostre lunare pentru analiză. Ea va încerca să fie relansată de pe partea Lunii orientată spre partea opusă Pământului.

Aceasta este uneori descrisă ca fiind partea întunecată a Lunii, deoarece nu poate fi văzută de pe Pământ, nu pentru că nu captează razele solare. Aceasta are o crustă mai groasă, mai veche, cu mai multe cratere, care sunt mai puțin acoperite de fluxuri de lavă străvechi decât partea apropiată.

Oamenii de știință speră că acest lucru ar putea facilita colectarea de material care ar putea face lumină asupra modului în care s-a format Luna. Ge Ping, director adjunct al Centrului de explorare lunară și inginerie spațială din China, a declarat reporterilor înainte de lansare: „Chang’e-6 va colecta pentru prima dată mostre de pe partea îndepărtată a Lunii”.

Sonda a fost numită după zeița Lunii și una dintre cele mai populare figuri din mitologia chineză.

Se așteaptă ca sonda să aterizeze ușor în bazinul Polul Sud-Aitken, o depresiune vastă cu o lățime de 2.500 km și o adâncime de până la 8 km.

Apoi își propune să colecteze sol și roci lunare și să efectueze experimente, folosind un burghiu și un braț mecanic, a precizat Administrația Națională Spațială Chineză. Ea va folosi un satelit releu numit Queqiao 2 pentru a comunica cu Pământul, a adăugat aceasta.

Lansarea marchează prima dintre cele trei misiuni fără echipaj pe Lună planificate de China în acest deceniu.

Citește și

Exit mobile version