- El afirmă că „în situaţie de criză există o singură soluţie – investiţii, investiţii şi iarăşi investiţii”.
- Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, afirmă că obiectivul guvernanţilor este crearea unui parteneriat real între stat şi economie.
- Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri, cu o valoare de 4 miliarde de euro, coordonate de Ministerul Finanţelor, au primit pe 9 septembrie 2022 aprobarea Comisiei Europene.
„Este un eveniment cât se poate de binevenit, pentru că el marchează un parteneriat, un eveniment cât se poate de onest între guvern, între mediul de afaceri şi între bănci. Practic, nu dorim altceva decât să asigurăm în continuare antreprenorii din România că la nivelul guvernul şi la nivelul celorlalte instituţii ale statului, precum şi la nivelul sistemului bancar căutăm soluţii astfel încât să putem să sprijinim mediul de afaceri şi să reuşim ca prin măsurile pe care le luăm, să asigurăm menţinerea unei dinamici corespunzătoare economiei româneşti”, spune Nicolae Ciucă, la ceremonia de semnare a convenţiilor de garantare pentru noul program guvernamental IMM INVEST PLUS.
Nicolae Ciucă afirmă că „în situaţie de criză există o singură soluţie – investiţii, investiţii şi iarăşi investiţii”.
„Ca atare, prin tot ceea ce am întreprins şi vom întreprinde în continuare, vom contuinua să susţinem mediul de afaceri şi vom folosi toate rersursele financiare la dispoziţie, atât cele de la bugetul de stat, cât şi cele care ne provin din fondurile europene. Trebuie să depăşim această situaţie. Nu o putem face decât împreună”, încheie Ciucă.
La rândul său, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, afirmă că obiectivul guvernanţilor este crearea unui parteneriat real între stat şi economie.
„Practic, nu facem decât să continuăm ceea ce am spus de la începutul acestui an, un an complicat, unul dintre cele mai importante obviec tive, acela de a crea un parteneriat real între stat şi economie”, spus Câciu.
Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri, cu o valoare de 4 miliarde de euro, coordonate de Ministerul Finanţelor, au primit pe 9 septembrie 2022 aprobarea Comisiei Europene. Programele se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
„Aprobarea de astăzi a Comisiei Europene se traduce simplu: încă 4 miliarde de euro pentru economia românească! Lansarea noului program IMM INVEST PLUS va contribui la dezvoltarea economiei româneşti, prin atragerea de capital cu cele mai mici costuri de finanţare de pe piaţă, pentru un număr estimat de beneficiari de aproape 25.000. Această schemă de ajutor de stat va permite păstrarea locurilor de muncă, va asigura viabilitatea şi va contribui la dezvoltarea activităţii IMM-urilor şi a întreprinderilor beneficiare cu capitalizare de piaţă medie. Sprijinim mediul privat şi vom continua să facem acest lucru, aşa cum ne-am angajat de la bun început, IMM-urile fiind unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice”, preciza Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Conform prevederilor Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat, schema de ajutor de stat poate fi accesată până la data de 31 decembrie 2022 şi oferă accesul la finanţări de maxim 10 milioane lei pentru proiectele de investiţii/beneficiar şi de maximum 5 milioane pentru capital de lucru. Procentul de garantare poate atinge până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanţărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiţii şi de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.
Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 Euro/întreprindere/UAT, cu excepţia domeniului producţiei primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii şi pescuitului.