- Ranil Wickremesinghe a fost numit președinte interimar de către președintele Gotabaya Rajapaksa, care a fugit în Maldive.
- Decizia a declanșat noi proteste în Sri Lanka, care este afectată de o criză economică.
- Forțele de securitate au părut să cedeze în timp ce protestatarii au luat cu asalt biroul lui Wickremesinghe miercuri.
Prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, vrea ca armata să facă „tot ce este necesar pentru a restabili ordinea” după ce protestatarii i-au asaltat biroul.
Wickremesinghe a fost numit preşedinte interimar de către preşedintele Gotabaya Rajapaksa care a fugit marţi din ţară cu un avion militar.
Dar decizia de a-l lăsa la conducere a declanşat noi proteste, protestatarii cerând ca şi premierul să plece. Sri Lanka a suferit de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.
Mulţi dau vina pe administraţia Rajapaksa pentru criză şi îl văd pe premierul Wickremesinghe ca parte a problemei.
Miercuri, pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână, protestatarii au pătruns într-o clădire de stat. De data aceasta a fost biroul premierului.
Protestatarii din biroul primului ministru s-au odihnit pe canapele făcând fotografii, în timp ce alţii stăteau pe scaune şi birouri fluturând steagul ţării.
„Nu ne putem distruge constituţia. Nu putem permite fasciştilor să preia controlul. Trebuie să punem capăt acestei ameninţări fasciste la adresa democraţiei„, a spus el.
Întrebat însă dacă declaraţia primului ministru a fost un indiciu că armata ar putea prelua controlul, un avocat pentru drepturile omului din Colombo, Bhavani Fonseka, a declarat pentru BBC „nu are o istorie în care armata a jucat un rol activ în politică sau în guvern, spre deosebire de unele dintre celelalte ţări din vecinătate”.
„Am avut o democraţie foarte robustă. Dar suntem şi într-o situaţie fără precedent, aşa că orice este posibil„, a adăugat ea.